DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Avrupa Birliği, Pfizer-BioNTech aşısı için 300 milyon dozluk ön anlaşma imzaladı

0

Avrupa Komisyonu, koronavirüse karşı yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech aşısı için 300 milyon dozluk ön anlaşma yapıldığını açıkladı. Amerikan şirketi Pfizer ile Alman BioNTech‘in ortak geliştirdiği aşının piyasaya sürülmesi halinde 300 milyon dozu Avrupa Birliği’ne satılacak.

Anlaşma kapsamında, 27 AB üyesinin 200 milyon doz aşı alabileceği ve 100 milyon dozluk da bir opsiyonunun bulunduğu belirtildi.

Avrupa Birliği daha önceden de AstraZeneca, Sanofi ve Johnson & Johnson firmalarının aşı adaylarını almak için ön anlaşmalar imzalamıştı. Brüksel’in Moderna, CureVac ve Novavax şirketleriyle de aşı görüşmeleri yaptığı biliniyor.

Rusya: Aşımız yüzde 92 oranında başarılı 

Pfizer şirketi, pazartesi günü yaptığı açıklamada aşının üçüncü faz denemelerinde Covid-19’a karşı yüzde 90 oranında başarı sağladığını açıklamıştı. Klinik çalışmalarının ara sonuçları ilk açıklanan çalışma Pfizer/BioNTech aşısı olurken, Rusya da bugün Sputnik V aşısının yüzde 92 oranında başarılı olduğunu duyurdu. 

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu‘nun açıklamasında, Sputnik V’in üçüncü faz denemelerindeki ara test sonuçlarının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, iki dozlu Sputnik V’in 16 bin kişi üzerinde yapılan ilk Faz-3 denemelerinde yüzde 92 oranında başarı sağlandı. Açıklamada, denemelerde iki doz Sputnik V alan deneklerin Covid-19’a yakalanma ihtimalinin, plasebo verilen deneklerden yüzde 92 oranında düşük olduğu belirtildi.

40 bin gönüllü katılacak

Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının Faz-3 denemeleri Moskova’da 29 klinikte yapılıyor. Denemelere toplamda, 40 bin gönüllünün katılacağı, bu kişilerin dörtte birinin plasebo alacağı belirtiliyor.

Rusya, Ankara’nın bu aşıyı gerekli testleri yaptıktan sonra Türkiye’de üretmek istediğini açıklamıştı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.