Avrupa Birliği, iklim ve çevre için moda çılgınlığında frene basıyor

Yazar:
Yeşil Gazete

Avrupa Parlementosu‘nun (AP) Çevre Komitesi, üretim ve geri dönüşüm gibi sanayi faaliyetlerinin sera gazı emisyonu ile su ve enerji kullanımı gibi etkilerinin çevre üzerinde yarattığı iklim krizi, kuraklık ve kirlilik gibi etkileriyle mücadele etmek amacıyla tüketim çılgınlığını yavaşlatacak düzenlemelere gidiyor.

Komite, “hızlı moda” olarak anılan ve nispeten daha kısa ömürlü olan tekstil ürünlerinin kullanımına son vermeye yönelik yasal zemini oluşturacak raporu oy birliğiyle kabul etti.

Yasal düzenleme için tavsiyelere yer verilen raporda, tekstil ürünlerinin uzun süreli kullanıma uygun, tadilat ve geri dönüşümü daha kolay ve sürdürülebilir olması gerektiği belirtiliyor.

Satılmayan veya iade edilen ürünlerin imha edilmesinin yasaklanması tavsiyesinde bulunan parlemento üyeleri, ayrıca ürünlerin kullanım ömürlerine yönelik bağlayıcı hedef ve önlemler getirilmesinin gerekliliğine de raporda yer veriyor.

Yasa yapıcılar aynı zamanda tekstil ürünlerinin üretim süreçlerinde insani ve sosyal hakların yanı sıra işçi haklarına saygı duyulmasına vurgu yapıyor.

Üretilen tekstil ürünlerinin büyük oranda geri dönüştürülen ve zararlı maddeler içermeyen ipliklerlen üretilmesinin de önemini de kaydeden politikacılar, giysilerin ve ayakkabıların aşırı üretim ve tüketiminin engellenmesi adına AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerin “hızlı moda”ya son verecek düzenlemeler getirmesini tavsiye ediyor.

Raporda “Yüksek miktarlarda üretilen düşük fiyatlı ve düşük kaliteli ürünler” için yeni ve açık bir tanımlama getirilmesi gerektiği ve tüketicilerin daha sorumlu ve sürdürülebilir seçimler yapabilmesi amacıyla daha iyi bilgilendirilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.

Dün (27 Nisan) Çevre Komitesi’nde oy birliğiyle kabul edilen raporun yazdan önce AP Genel Kurulu’nda da kabul edilmesi bekleniyor. Parlamentodaki süreçlerden sonra AB Komisyonu ve üye ülkelerin uzlaşısıyla yasal metinler hazırlanıyor.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024