ManşetTarım-Gıda

Atmosferdeki karbon emisyonunu azaltmanın yolu: Sağlıklı toprak ve organik metodlar

0

Maria Gaura tarafından Organic Farming Research Foundation‘da yayınlanan yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Kübra Köprülüoğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

Araştırmacılar, eğer dünya çapında çiftçiler zarar verici teknikleri bırakıp toprak sağlığını geri kazanım için çalışırlarsa, tarım arazilerinin yıkıcı iklim değişikliğine sebep olan karbon salımını emebileceğini söylüyorlar.

12

Massachusetts Kuzeydoğu Organik Tarım Derneği’nin (Northeast Organic Farming Association of Massachusetts- NOFA-MASS) yayınladığı, onlarca bilimsel çalışmaya atıfta bulunan rapora göre, küresel ölçekteki otlaklar ve ekili tarım arazileri atmosferdeki karbon oranının 400 ppm’den 350 ppm’e düşmesini sağlayacak kadar yeterli karbon emme ve depolama kapasitesine sahip. Teoriye göre bu değişim, eğer çiftçiler dünya çapındaki uygulamalarını biran önce değiştirirlerse 5 yıl içerisinde gerçekleşebilir.

The NOFA-MASS’ın Toprak Karbon Restorasyonu: Biyoloji bu işi yapabilir mi? adlı raporu, çiftçilik ve arazi yönetimi pratiklerinin atmosferik karbon artışını geri çevirme potansiyelini sorguluyor. Rapor, toprak mikropları ve bitkilerin bir güçlerini birleştirerek karbon restorasyonunda işe yarama süreçlerini ve biyoçeşitliliğin karbon tutma sürecindeki önemini açıklıyor.

Rapora göre atmosferdeki karbon yoğunluğunun en önemli sebebi yanan fosil yakıtlar. Sanayi devriminin başlangıcından bu yana tarım arazi takası ve ekimi ile havaya 136 gigaton karbon karıştığı tahmin ediliyor. (1 gigaton: 1 milyar metrik ton.)

Dünyadaki toprağın ilk üç ayağı hala 1.500 gigaton karbon tutmakta ve her yıl daha fazlası tekrarlanan arazi sürme işlemleri, kimyasal gübre kullanımı ve erozyon gibi toprağa zarar verici tarım pratikleri yüzünden gökyüzüne sızmakta.

Ancak araştırmalar gösteriyor ki havadaki karbon, örtücü ve çok yıllık bitkilerin ekimi, ekim nöbeti uygulaması, ekin çeşitliliği, bütüncül hayvancılık yönetimi ve az sürülmüş hatta sürülmemiş tarla yönetimi ile hızlıca düşürülebilir. Raporda, bu pratiklerin birçoğunun organik tarımda kullanılmakta olduğu belirtiliyor.

Karbon, bitkiler ve toprak mikroplarının birlikte çalışmasıyla toprağın içine çekilir ve toprağa yapı ekler. Zarar verici tarım yöntemlerinin aksine, toprağı besleyen ve topraktaki mikropları koruyan tarım pratikleri tonlarca karbonu havadan çeker.

İyi yönetilmiş meraların da atmosferik karbonu etkileyici oranlarda toprağa çektiği görülmüştür. Bir araştırmada monokültür ekimden yönetimsel ekime dönüştürülmüş arazilerde dönüm başı 3,2 ton karbonun toprağa aktarıldığını kaydedilmiştir

Organik pratikler, topraktaki karbonu tamir etmeyi sağlayan stratejiler barındırır. Ancak rapor, “tarlayı sürme yöntemi” yabani ot kontrolü için bel bağladıkları tek şey olan “toprağı sürmeyi” azaltmanın, bu yönteme yabani ot kontrolü için bel bağlamış olan birçok çiftçi için zor olmayı sürdürdüğünü belirtmektedir. Rapor tarlanın az sürüldüğü, hatta hiç sürülmediği sistemlerin araştırılmasını ve özellikle az zarar verici ekim dikim hasat makinelerinin araştırılması için çağrıda bulunmaktadır.

Raporu buradan, ya da the NOFA-MASS websitesini ziyaret ederek okuyabilirsiniz.

Haberin İngilizce Orijinali

Yazar: Maria Gaura

Yeşil Gazete için çeviren: Kübra Köprülüoğlu

(Yeşil Gazete, Organic Farming Research Foundation)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.