Yeşil Düşünce Derneği tarafından Umudun Yeri Şehirler Projesi kapsamında farklı şehirlerdeki iyi modellerin örnek alınarak hazırlandığı “Şehirleri Serinletmek için Yönetişim Stratejileri: Atina ve İstanbul Örnekleri” yayımlandı.
Begüm Aydın ve Cem İskender Aydın tarafından yazılan makalenin tanıtım ve paydaş toplantısı 2 Mart tarihinde saat 15.00-17.30’da yapılacak.
Etkinliğe buradan kayıt olabilirsiniz.
Makalede, iklim değişikliğine uyum sürecinde şehirlerin küresel ortalama sıcaklığın artışıyla giderek daha sık yaşanması muhtemel olan sıcak dalgalarına uyum sağlayabilmeleri için, neye ihtiyaç duyduklarına ve kapasitelerinin ne durumda olduğunun anlaşılmasına odaklanılıyor.
Yunanistan‘ın başkenti Atina‘da artan sıcak dalgalarına karşı vatandaşların şehri serinletme çalışmalarına değinilen çalışmada, 2017 yılında çeşitli aktörlerin katılımıyla hazırlanan Atina Dirençlilik Stratejisi’nden de bahsediliyor. Dirençlilik Stratejisi; açık şehir, yeşil şehir, proaktif şehir ve yaşayan şehir ayaklarından oluşuyor:
#CoolAthens kampanyası Dirençlilik Stratejisi’nde İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı’nın bir parçası olarak, doğal sistemlerin kentsel dokuya uyumlu hale getirilmesi ve yeşil bir şehir yaratılması amacı ile yer almakta.
Atina İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı C404 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu ve 100RC arasında örneği olmayan bir işbirliği sonucu üretilmiştir. Halk sağlığını koruma amacıyla, belediye (ilgili bölümleri ve DSB) yüksek sıcaklıklara bağlı sağlık risklerinin azaltılmasına ve halk sağlığının korunmasına katkıda bulunacak bilgi ve hizmetleri erişilebilir kılmakla sorumludur. ‘Serin merkezler’ ağını
genişletmek, halka açık içme suyu çeşmeleri yerleştirmek, trafik için düzenleyici önlemler almak halk sağlığını korumak için gerekli eylemlerdir. “
Makalede Atina’nın Dirençlilik Strateji raporundan faydalanarak, İstanbul için etkili serinleme politikaları önerileri de bulunuyor. Kentte yeşil altyapı yatırımları ve inşa edilmiş çevrelerle ilgili tavsiyeler ise şöyle:
- Parklar ve diğer yeşil alanlar sıcak dalgaları süresince barınılabilecek şekilde düzenlenmeli ve hatalı budama yoluyla gölgelikler azaltılmamalıdır.
- Parkların ve diğer yeşil alanların peyzaj mimarisinde daha az su isteyen bitkiler kullanılmalıdır ve sulama daha az nem yaratacak saatlerde yapılmalıdır.
- Pazar alanları, çarşılar ve sokaklardaki diğer açık alanlar gölge ve serin geçiş alanları yaratacak şekilde az su isteyen (sarmaşık ve çalı gibi) endemik bitkiler kullanılarak kapatılmalıdır.
- Dikey bahçe uygulamalarının soğutma etkisi olabilir. Bu yüzden düşük maliyetli olması ve az su isteyen endemik bitki türleri kullanılması şartıyla uygun yerlerde kentsel ısı adalarının etkisini azaltmak amacıyla kullanılmalıdır.
- Su tasarrufuna ek olarak, yüksek sıcaklıklar sırasında yaşanabilecek su kıtlığını önlemek amacıyla yağmur hasadı yöntemleri geliştirilebilir.
- Metrobüs durakları ve büyük meydanlardaki diğer büyük duraklar sıcak havalarda yayaların termal rahatlığını sağlayacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır.
- İklimlendirme aygıtlarıyla donatılmış, devamlı görev yapan sağlık personellerinin ve diğer tesislerin (su, tuvalet ve eğlence hizmetleri gibi) yer aldığı serin barınma merkezleri kurulmalıdır. Büyük kamu binalarının zemin ve bodrum katları bu amaçla kullanılabilir.
- Kamu binalarının dış yüzeylerinde yansıtıcı renkler ve düşük yansıtabilirlik derecesine sahip yüzey kaplama malzemeleri kullanılmalıdır.
Makalenin tamamına buradan erişebilirsiniz.
Makalenin tanıtım toplantısında; Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Sorumlu makale yazarı Begüm Aydın, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve makale yazarı Cem İskender Aydın, İstanbul Politikalar Merkezi Kıdemli Uzmanı ve İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin konuşmacı olarak yer alacak.
Etkinliğin programı ise şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…