DünyaManşet

Assange için yeni dönem

0

assangeWikileaks’ın kurucusu Julian Assange iki yıldır sığındığı Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği’ni yakında terk edeceğini açıkladı.

Assange daha sonra nereye gideceğini söylemedi, fakat İngiliz basınında çıkan ciddi sağlık sorunları olduğu ve tedavi ihtiyacı bulunduğu yönündeki haberleri yalanladı.

BBC’nin haberine göre Ekvator Dışişleri Bakanı Ricardo Patino İsveç’te tecavüz ve cinsel saldırı iddiaları nedeniyle suçlanan Assange’a koruma sağlamaya devam edebileceklerini söyledi.

Assange, iki kadına cinsel istismarda bulunduğuna yönelik iddiaları reddediyor.

Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange, İsveç’e iade edilmesi halinde, Amerikan gizli belgelerini sızdırıp açıkladığı gerekçesiyle yargılanmak üzere ABD’ye gönderileceğinden endişe ediyor ve bu ülkede hukuksuzlukla karşılaşabileceğinden kaygı duyduğunu söylüyor.

Assange 2012 Ağustos’undan beri sığındığı Ekvator’un Londra büyükelçiliğinin binasında yaşıyor.

Assange’ın binayı terk etmesi durumunda tutuklanması ve 10 gün içinde de İsveç’e iade edilmesi bekleniyor.

İnandırıcı bir mazeret sunması durumunda Assange’in iadesi ertelenebilir.

İngiltere basını Assange’in kalp ve akciğer rahatsızlığı olduğunu yazmıştı.

BBC’nin yargı muhabiri Clive Coleman Assange’ın tedaviye ihtiyacı olması durumunda tutuklanıp hastaneye sevk edileceğini söyledi.

Coleman Assange’in sağlık nedenleri yüzünden iadesinin ertelenmesinin pek mümkün olmadığını dile getirdi.

İsveç’teki gelişmiş sağlık sistemine dikkat çeken Coleman sağlık nedenleri bu durumda iadeyi ertelemek için yeterli olmadığını vurguladı.

BBC Türkçe

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.