Aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliğiyle birleştiğinde ölüm riski önemli ölçüde artıyor

Güney Kaliforniya Üniversitesi‘ndeki (USC)araştırmacılara göre dünyann her yerinde görülmeye başlayan aşırı sıcak dalgaları, hava kirliliği ile birleştiğinde ile özellikle ölümcül oluyor.

Amerikan Solunum ve Kritik Bakım Tıbbı Dergisi‘nde yayımlanan araştırmaya göre, hem aşırı sıcak hem de yüksek hava kirliliğinin olduğu günlerde ölüm riski yüzde 21 artıyor.

2014-2019 yılları arasında Kaliforniya’da 1,5 milyondan fazla ölümün analiz edildiği çalışmanın başyazarı USC’de nüfus ve sağlık bilimleri uzmanı Erika Garcia, “Bu, değişen iklimle birlikte sıklığı artacak önemli bir ortak maruziyet ve insanları korumaya ve hayat kurtarmaya yardımcı olmak için farklı halk sağlığı müdahaleleri ve politikaları uygulamak önemli” değerlendirmesini yapıyor.

Kirlilik-sıcak kombinasyonu, riski dört kat yükseltiyor

Garcia ve ekip arkadaşları, sıcaklıklar yüksek veya hava kalitesi düşük olduğunda ölümlerin ne kadar arttığını hesaplamak için sıcaklık ve hava kalitesi verilerini kullandı.

Analiz, aşırı sıcak olduğu günlerde ölüm riskinin yaklaşık yüzde 6 ve PM 2.5 olarak da bilinen yüksek konsantrasyonlarda ince partikül madde içeren günlerde yaklaşık yüzde 5 arttığını buldu.

Ancak hem aşırı sıcak hem de yüksek hava kirliliğinin olduğu günlerde risk yaklaşık dört katına çıktı: Yüzde 21.

Araştırmacılar, bu daha yüksek ölüm riskini kısmen sistemik inflamasyon ve oksidatif stres dahil olmak üzere kardiyovasküler ve solunum sorunları riskindeki artışa bağladı.

Yüksek sıcaklıklar ve kirlilik seviyelerinin en çok tehdit ettiği kesim ise 75 yaş ve üzeri oldu.

Garcia, sonuçların, tehlikeli iklim koşullarına uyum sağlamak ve savunmasız nüfusları korumak için planlar geliştirirken politika yapıcıları bilgilendireceğini umduğunu belirtti.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete