Ekonomi

Asgari ücret açıklandı: 2 bin 825 TL 90 kuruş

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını bugün gerçekleştirdi.

Toplantı sonrasında açıklamada bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2021 asgari ücretinin brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net ise 2 bin 825 lira 90 kuruş olacağını duyurdu.

Böylece bir önceki yıla göre asgari ücret 500 lira artmış oldu. Yeni asgari ücret tutarı ocak ayından itibaren geçerli olacak.

Selçuk: İşçiyi enflasyona yedirmedik

Selçuk açıklamasında, “2022 kasım ayı enflasyonu yüzde 14,03 olarak gerçekleşmişti. Dolayısıyla bu oran kasım ayı enflasyonunun 7 puan üzerinde bir artış sağlayarak işçimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair sözümüzü bir kez daha tutmuş olduk” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak bu süreçte temel rollerinin işçi ve işveren arasında hakem görevi üstlenmek olduğunu belirten Selçuk, “Asgari ücretle birlikte sadece çalışma hayatındaki ücret politikaları için bir seviye belirlenmiş olmuyor. Aynı zamanda sosyal güvenlik primlerinden vergi cezalarına, sosyal yardımalrı9n kapsamından asgari geçim indirimine pek çok değişken asgari ücrete dayanmakta. Aynı zamanda asgari ücretin artış oranı istihdamı ve kayıt dışı ekonomiyi, fiyat istikrarını, rekabet gücünü de doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekte” dedi.

Türk İş: Fedakarlık çalışanlardan bekleniyor

Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretle ile ilgili düzenlenen basın toplantısında, “İşçi kesimi olarak alınan karara muhalif kalıyor ve katılmıyoruz” dedi.

Irgat yaptığı açıklamada “Net 3 bin liranın üzerinde bir rakam vermelerini bekledik. Bu rakam işçilerin beklentilerini karşılamakta yetersizdir. İnsan onuruna yaraşır bir ücret bizim de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin en önemli maddelerinden biridir. Yine fedakarlığın ücretlilerden beklendiğini görüyoruz. Hükümetin tercihini dar gelirlilerden yana kullanmadığını görüyoruz” dedi.

DİSK meydanlarda

Asgari ücretin açıklanmasının ardından DİSK Türkiye’nin birçok noktasında basın açıklaması için meydanlara indi. Beşiktaş‘ta yapılan eylemde konuşma yapan DİSK Genel Merkez Başkanı Arzu ÇerkezoğluBu ülkenin işçisini emekçisini sefalet ücreti ile açlığa mahkum ettiniz. Ama bilin ki bu dava burada bitmez Bu hesap burada bitmez!” ifadelerine yer verdi. 

2020 yılında asgari ücret

Asgari ücret 2020 yılında bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyordu.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira 3 kuruş. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.