Doğa MücadelesiManşet

Artvin’de madencilere karşı insan zinciri

0

artvinArtvin’de Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’nde gümüş, bakır ve siyanürle altın aranacak maden sahasını kapsayan alandaki bakır madeni için verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’nde açılan “yürütmeyi durdurma ve iptal” davası kapsamında bölgede bilirkişi heyeti keşif incelemesi yaptı. Bölgede toplanan ve 3 kilometre uzunluğunda tek sıra insan zinciri oluşturan yaklaşık bin 500 kişi heyeti maden karşıtı sloganlarla karşıladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2012 yılında Artvin’de Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’nde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için izin verdi. İhale sürecinin ardından bölgedeki maden sahasını kapsayan alandaki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu hazırladı. 2007 yılında maden sahaları için verdikleri hukuk mücadelesini kazanan Artvinliler, geçen yıl yeniden hukuk mücadelesi başlattı, Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Dava kapsamında Rize İdare Mahkemesi heyeti bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Heyeti  İnsan Zinciri Karşıladı

artvin insan zinciriRize İdare Mahkemesi keşif heyeti öncesi otobüslerle Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii’ne çıkan yaklaşık bin 500 Artvinli ellerinde maden karşıtı pankartlarla tek sıra halinde 1.5 kilometre uzunluğunda insan zinciri oluşturdu. Bölge halkı “Genya dağı ve Cerattepe Artvin’in kalbidir, dokunma yanarsın” yazılı dev pankart açtı “madene hayır“ sloganları attı. Mahkeme heyetini bekleyen vatandaşlar hep bir ağızdan “Madenciler geliyor, kovacağız onları” dizeleri ile türküler söyledi.

Artvinlilerin avukatı Bedrettin Kalın, Genya ve Cerattepe Mevkileri için 4106 hektar alanda maden arama ruhsat izni verildiğini hatırlattı, bakır madeni için hazırlanan ÇED raporundaki proje dosyasında 31.8 hektar olarak gösterilen proje alanının gerçekte 38 hektar olduğunu söyledi. Proje uygulama alanının ÇED raporunda belirtilen alanı aştığını ifade eden Kalın, savunmasında şunları belirtti:

“Bu bölge Kafkasör Turizm Merkezi aynı zamanda Turizm Koruma ve Geliştirme alanı ilan edildi. Hemen yanında Hatila Vadisi Milli Parkı var. Bu bölgede 20 endemik bitki türü var. Flora ve fauna açsından çok zengin. Sadece Türkiye’de bulunan iki yırtıcı kuşun göç yolu. 21 memeli hayvanı barındırıyor. Artvin’in tüm içme suyu kaynakları bu bölgede. Maden ruhsat alanı yerleşim yeri sınırlarına dayanıyor. Atabarı Kayak Tesisleri yine bu bölgede. Çevre Düzeni Planı ÇED raporuna eklenmiş. Maden sahaları bu Çevre Düzeni Planı’nda yok. Ama bu dosyaya konarak sanki Çevre Düzeni Planı’nda bu sahalar varmış gibi gösterilmiş. Bu yalandır ve mahkemeyi aldatmaya yöneliktir.”

 

(Coruhpostasi.net)

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.