Doğa MücadelesiHayvan HaklarıManşet

Artvin’de kafes balıkçılığı projesi için yapılan ÇED toplantısı itirazlar sonrası iptal edildi

0

Su Ürünleri ve Turizm Ticaret Sanayi Ltd. Şti tarafından Artvin’in Hopa ve Arhavi sınırları arasında kalan Çamlıköy‘de kıyıdan 3 kilometre açıkta kurulması planlanan 40 adet kafes balıkçılığı projesinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısına bölge halkı itiraz etti ve toplantı iptal edildi.

Proje için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ön izin de alınmıştı.

Projenin maliyeti 9 milyon 550 bin TL

BirGün‘de yer alan habere göre, bölge halkı projeyi hayata geçirmek isteyen şirket yetkililerinin açıklamalarına tepki gösterdi. Tepkilerin ardından ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tutuldu.

Projenin maliyeti 9 milyon 550 bin TL. 40 adet besi kafesinde yıllık 4 bin somon balığı yetiştirilmesi planlanıyor.

Projeye itiraz edenler, söz konusu projenin bölgedeki balıkçılığa zarar vereceğini ve denizi kirleteceğini söylüyor.

Kültür balıkçılığına karşı çıkan ressamın evi yanmıştı

Geçtiğimiz günlerde de Trabzon‘da deniz ekosistemine zarar verdiği için kültür balıkçılığı tesislerine karşı basın açıklaması yapılmak istenmiş, basın açıklamasına saatler kala ressam ve ekoloji aktivisti Gökçe Erhan’ın iki katlı ve yöresel mimarili evi kundaklama şüphesi taşıyan yangında kül olmuştu.

Evi yanmasına rağmen kültür balıkçılığı tesislerinin kurulmasına karşı düzenlenen basın açıklamasına katılan Gökçe Erhan, bu projelerin geçimini balıkçılıkla sağlayan aileleri olumsuz etkileyeceğini söyleyip, şu açıklamalarda bulunmuştu:

Kültür balığı tesisi için düşünülen bölge, görüntü kirliği yaratacak ve genel estetiği bozarak yerel turizmi etkileyecektir. Kafeslerde kullanılacak yemler, doğal ortamdaki deniz balıklarının besin zincirinin bozulmasına neden olacaktır. Denizlerde yakalanan küçük balıklar, çiftliklerde yem olarak kullanılacağı için küçük deniz balıkları soyları tükenmekte olacak ve hamsi kültürü tehdit altına girecek. Bu projeye kesinlikle karşıyız. Çamburnu’na kimse kafes saplayamaz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.