ManşetSağlıkTarım-Gıda

Araştırmaya göre günde iki meyve üç sebze ömrü uzatıyor

0
Fotoğraf: Shutterstock

Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir araştırmada günde iki porsiyon meyve üç porsiyon sebze yemenin insan ömrünü uzattığı belirtildi.

Harvard Tıp Fakültesi’nde Epidemiyolog ve beslenme uzmanı olarak görev yapan Prof. Dong D. Wang öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmaya göre, meyve ve sebzeler çok daha sağlıklı bir yaşam sunuyor.

100 binden fazla kişi incelendi

30 yıla yakın süre zarfında 100 binden fazla kişi incelenerek yapılan çalışmada, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika‘daki 29 ülkeden veriler toplandı.

100 binden fazla kişinin 26 farklı konudaki istatistikleri derlenirken toplamda 2 milyon veri ile sonuçlandırılan çalışmada, günde iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze yemenin düşük ölüm seviyesiyle ilişkili olduğu ortaya çıktı.

Daha önce Fransa’da kamuya bağlı Ulusal Sağlıklı Beslenme Programı tarafından yapılan bir araştırma da aynı sonuca ulaşmıştı.

Yüzde 13 daha fazla yaşıyorlar

Her gün iki porsiyon meyve üç porsiyon sebze yiyenlerin, diğer katılımcılara göre yüzde 13 daha uzun yaşadığı ortaya çıkarken kalp ve felç dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinin ise yüzde 12 daha düşük olduğu belirtildi.

Kanser riskinin yüzde 10, solunum yolu hastalıkları riskinin ise yüzde 35 daha az görüldüğü grup ile ilgili araştırmada günde beş porsiyondan daha fazla sebze ya da meyve tüketilmesinin ise hiçbir faydasının görülmediği belirtildi.

İnsan sağlığı için en iyi sebze ve meyveler

NTV’nin aktardığına göre Wang, “2 milyondan fazla veriyi inceledik ve günde beş porsiyon sebze ya da meyve tüketiminin sağlığa büyük faydalarını tespit ettik” dedi.

Wang, “Yapılan araştırmada en iyi olarak nitelendirebileceğimiz sebze ve meyveleri de sınıflandırdık. Bunlar Ispanak, marul ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, beta-karoten açısından zengin meyve ve sebzeler, turunçgiller havuç gibi C vitamini içeren meyveler” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.