Manşetİklim KriziSağlık

Araştırma: Küresel ısınma böbrek taşında artışa da neden oluyor

0
Yeni bir araştırmaya göre, iklim krizi nedeniyle yükselen sıcaklıklar, ısı ve dehidrasyon ile şiddetlenen ağrılı bir tıbbı durum olan böbrek taşlarından musdarip insanlarda artışa yol açacak. 
Araştırmacılar, ortalamadan daha yüksek bir insidans oranına (risk altındaki sağlam kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını gösteren ölçüt) sahip bir bölge olan Güney Karolina’da yüzyılın sonuna kadar yüksek sıcaklık ve neme bağlı böbrek taşı hastalığının yükünü tahmin etmek için iki iklim senaryosu kullandı. 

Guardian‘ın aktardığına göre, Philadelphia Çocuk Hastanesi (Chop) araştırmacıları, sera gazı emisyonlarının mevcut hızda devam edip etmemesine veya orta bir seviyeye indirilmesine bağlı olarak vaka sayısının %2,2 ile %3,9 arasında artacağını buldu. Ekip, bunun da sağlık maliyetlerinde büyük bir artışa yol açacağı uyarısı yaptı.

Siyahlar, kadınlar, ergen ve yaşlılar risk altında

Böbrek taşlarına, idrar yolundan geçerken aşırı derecede ağrılı olan konsantre idrarda gelişen sert mineral birikintileri (çoğunlukla kalsiyum) neden oluyor.  Durumun insidansı, özellikle beyaz olmayanlar, kadınlar, ergenler ve yaşlı nüfus arasında son yirmi yılda giderek artıyor.

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri, durumun artmasına katkıda bulunuyor ancak önceki araştırmalar, yüksek ortam sıcaklıklarının riski artırdığını gösteriyor. Susuz kalma riskinin arttığı çok sıcak günlerin ardından böbrek taşı için tıbbi yardım arayanların sayısı da her geçen gün artıyor.

Chop’ta pediatrik ürolog olan ve Scientific Reports’ta yayınlanan çalışmanın kıdemli yazarı Gregory Tasian, “İklim değişikliğinin başta çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerindeki etkiden sık sık bahsetmiyoruz, ancak ısınan bir gezegenin çok önemli olumsuz etkileri olacak” dedi.

Modellenen ilk senaryoda, 2100 yılına kadar 2,3C artıyor. Çok çeşitli iklim modeli çalışmalarından elde edilen sonuçlar, yüzyılın sonuna kadar ortalama sıcaklığın 1,1C ila 5,4C daha sıcak olabileceğini gösteriyor .

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.