Bilim insanları, insanların kömür kullanımı nedeniyle atmosferdeki cıva seviyesinin son 500 yılda yedi kat artarak ciddi sağlık tehditlerine yol açan bir seviyeye geldiğini ortaya koydu.
Cıvanın en büyük doğal kaynağı volkanlar. Harvard Üniversitesindeki araştırmacılar, çalışmalarını yürütmek için volkanların atmosfere her yıl ne kadar cıva saldığını belirledi ve daha sonra bu bulguyu, insanlar büyük miktarlarda kömür yakmaya başlamadan önceki cıva seviyelerini tahmin etmek için kullandı.
Yale School of the Environment’ın aktardığına göre, yaklaşık 500 yıl önce modern çağ başlamamışken atmosfer yaklaşık 580 metrik ton cıva tutuyordu.
Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan makale, bugün ise atmosferde yaklaşık 4 bin metrik ton cıva bulunduğuna dikkati çekiyor.
Araştırmalar civanın çocukların beyinlerine zarar verdiğini ve yetişkinlerde kalp hastalığıyla bağlantılı rahatsızlıklara sebep olduğunu ortaya koyuyor.
Cıvanın tetiklediği bu sağlık sorunları yakılan kömürden kaynaklanan kirliliği engellemeye yönelik çabaları teşvik ediyor.
Bilim insanları, yeni çalışmanın kirliliğin etkisini aydınlattığını ve uzmanların cıva seviyelerini düşürme konusundaki ilerlemeyi ölçmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…