DünyaManşetSağlık

Araştırma: 2019’da Afrika’da hava kirliliği nedeniyle 1 milyonu aşkın kişi hayatını kaybetti

0

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 2019 yılında Afrika‘da kömür ve gaz yağının evlerde yol açtığı hava kirliliği nedeniyle 697 bin, dış ortamdaki hava kirliliği nedeniyle de 394 bin kişi hayatını kaybetti.

Araştırma, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) verilerinden yararlanılarak hazırlandı.

Kentleşmeyle birlikte rakamların artma riski var

AA‘da yer alan habere göre, araştırmada dış hava kirliliğine bağlı ölümlerde görülen artışın en tedirgin edici bulgu olduğu ifade edildi ve kıtadaki kentleşmeyle bu rakamın katlanarak büyüme riski olduğunun altı çizildi.

Hem sanayileşme hem de kentleşmeden ötürü fosil yakıt kullanımının arttığına da dikkat çekilirken, 2100 yılı itibariyle kıta nüfusunun üç kat artarak 1,3 milyardan 4,3 milyara çıkmasının beklendiği de ifade edildi.

Ayrıca, AIDS ve sıtma gibi hastalıklardan ötürü ölümlerin azaldığı kıtada, “bulaşıcı” hastalıklardan “bulaşıcı olmayan” hastalıklara doğru bir geçişin olduğu da kaydedildi.

Hava kirliliğinin yol açtığı hastalık ve ölümlerin ekonomiye olan etkilerine de yer verilen araştırmada, hava kirliliğinin 2019’da Etiyopya ekonomisine olumsuz etkisinin 3 milyar dolar olduğu, bu rakamın Gana‘da 1,63 milyar, Ruanda‘da ise 349 milyon dolar olduğu bilgisi de paylaşıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.