Araştırma: 2019’da Afrika’da hava kirliliği nedeniyle 1 milyonu aşkın kişi hayatını kaybetti

Kıtada, hava kirliliğinin şu anda AIDS'ten sonraki en fazla ölüme yol açan neden olduğu da belirtildi.

Lancet Planetary Health dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 2019 yılında Afrika‘da kömür ve gaz yağının evlerde yol açtığı hava kirliliği nedeniyle 697 bin, dış ortamdaki hava kirliliği nedeniyle de 394 bin kişi hayatını kaybetti.

Araştırma, Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) verilerinden yararlanılarak hazırlandı.

Kentleşmeyle birlikte rakamların artma riski var

AA‘da yer alan habere göre, araştırmada dış hava kirliliğine bağlı ölümlerde görülen artışın en tedirgin edici bulgu olduğu ifade edildi ve kıtadaki kentleşmeyle bu rakamın katlanarak büyüme riski olduğunun altı çizildi.

Hem sanayileşme hem de kentleşmeden ötürü fosil yakıt kullanımının arttığına da dikkat çekilirken, 2100 yılı itibariyle kıta nüfusunun üç kat artarak 1,3 milyardan 4,3 milyara çıkmasının beklendiği de ifade edildi.

Ayrıca, AIDS ve sıtma gibi hastalıklardan ötürü ölümlerin azaldığı kıtada, “bulaşıcı” hastalıklardan “bulaşıcı olmayan” hastalıklara doğru bir geçişin olduğu da kaydedildi.

Hava kirliliğinin yol açtığı hastalık ve ölümlerin ekonomiye olan etkilerine de yer verilen araştırmada, hava kirliliğinin 2019’da Etiyopya ekonomisine olumsuz etkisinin 3 milyar dolar olduğu, bu rakamın Gana‘da 1,63 milyar, Ruanda‘da ise 349 milyon dolar olduğu bilgisi de paylaşıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR