EkolojiManşet

Arap yatırımcılar Çeşme’de kanal açacak iddiası

0

25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2054 nolu kararı ile Urla Zeytineli Mahallesi‘nde toplam 333 adet parsel, Çeşme Alaçatı bölgesinde ise toplam 178 adet parsel, “acele” olarak kamulaştırıldı. Söz konusu bölge, 13.Eylül 2019’da 1532 nolu bir Cumhurbaşkanlığı resmi kararnamesi ile “Çeşme Turizm ve Koruma Kapsamı Turizm gelişme Bölgesi” olarak ilan edilmişti.

Son Kale İzmir’den Ahmet Güler’in haberine göre, Çeşme’de kamulaştırılan arazilerde ne yapılacağı da netleşmeye başladı. Buna göre, Suudi Albassam Group bölgeye “Yeni Çeşme” isimli bir şehir kuruyor. Lansman satış katoloğu çok önceden hazırlandığı belli olan proje kapsamında yüzde 90 lüks konutlar, oteller, havalimanı, marinalar ve AVM’ler yapılması öngörülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da İzmir Valiliği’nin koordinasyonunda hayata geçirilecek “Çeşme Yeni Turizm Alanı Yatırım Projesi’nin, kamu-özel ortaklığı modeliyle ve tamamı yabancı sermaye ile gerçekleştirilebilecek, kendine özgü yerel- uluslararası tasarım özelliklerini taşıyan bir proje olacağı belirtiliyor. 2.5 milyar dolarlık bir yatırım öngörülen projenin ülke ekonomisine de 2 milyar dolar bir gelir sağlayacağı da taslak projenin detaylarında vurgulanıyor.

Taslakta,  2 adet lüks otel, 50 butik otel, 2 marina, 4 eğlence yeri bulunuyor. Toplam 100 mega yat ile birlikte 700 yat kapasiteli marina da proje içinde yer alacak. Bölgeye, proje gerçekleştiğinde 20 bin ek nüfus getirilecek.

Sörf merkezi tehdit altında 

Tanıtım projesinde en dikkat çeken nokta ise dünyaca tanınan sörf merkezlerinden Alaçatı’nın bugünkü gelişmesine temel sağlayan Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında açılacak olan deniz kanalı. Gemilerin geçeceği genişlikte olan bu deniz kanalının açılması halinde burada büyük ve yeni bir ada oluşuyor.

Bölgedeki sörf okulları sahipleri, böyle bir kanalın açılması halinde körfezdeki doğal dengenin bozulacağını, rüzgar ve deniz su akımlarının değişeceğini, Alaçatı’ya binlerce sörf turistinin gelmesinin tehlikeye düşeceğini belirtiyor.

Çevre aktivistleri ise bunun yanı sıra aynı bölgedeki pelikan kuşları vadisinin de yok olacağından, binlerce konut, yol, marina ile bölgenin doğal dengesinin tamamen tehlike altına gireceğinden endişe ediyor.

Yöre halkı dava açmaya hazırlanıyor

Albassam Group’un taslağı, bir piyasaya sürme-satış projesi. Sözkonuşu broşür kamulaştırmadan aylar önce hazırlanmış. Golf alanları, oteller, AVM’ler, yat limanları, marinalar ve çok sayıda konutun yer aldığı projeyi firma, “Çeşme’yi Türkiye’nin Mikonos, İbiza Miami’si yapacakları” vaadiyle pazarlıyor.

Ancak bölge yıllardır susuzluk çekiyor. Çeşme’deki su, Çeşme nüfusuna bile yetmeyip yazları su kıtlığı çekilirken, golf veya bu tür projeler için su ihtiyacının nereden karşılanacağı belli değil.

Yöre köylüleri ve bölgede mülk sahibi olanlar ise çevre dernekleriyle birlikte dava açma hazırlığında.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.