AP’nin gündemi, iklim acil durumu

‘İklim acil durumu’ için harekete geçen Avrupa Parlamentosu sembolik bir deklarasyon yayımlayacak. Çevre STK'leri ise gerçek bir karar istiyor.

İklim krizi konusuna dikkat çekmek amacıyla “acil durum” çağrısında bulunmayı tartışan Avrupa Parlamentosu (AP), Madrid’de düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Konferansı sırasında krizle mücadele adına sembolik bir deklarasyon yayımlayacak.

Euronews’in haberine göre deklarasyona destek veren milletvekilleri ayrıca önergeyle birlikte 1 Aralık’ta göreve başlayacak AB Komisyonu’nun yeni üyeleri üzerinde de bir baskı oluşturmayı hedefliyor.

Liberal Milletvekili Pascal Canfin Twitter’de yaptığı açıklamada, “Avrupa’nın iklim ve çevre konusundaki acil durum beyanı semboliktir. Fakat Perşembe günü bu beyanın lehine oy vermezsek, sembolizm de korkunç olabilir” dedi.

Bununla birlikte, deklarasyon, iklim kriziyle mücadele için daha fazla eylem talep eden çevrecilerin ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti.

Greenpeace: Gerçek kararlar alınmalı

Greenpeace konuyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Dünya ‘sembolik’ eylemler istemiyor. İklim kriziyle başa çıkmak için gerçek ve cesur karar vermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Partisi’nden Ville Niinisto ise euronews’e yaptığı açıklamada, “Önemli olan Parlamentonun, Birlik ülkeleri ve komisyon üzerinde baskı kurarak, Avrupa’nın 2050’ye kadar karbon emisyonlarını azaltmasını sağlamasıdır” dedi.

Layen ‘Yeşil Antlaşma’da ısrarlı 

Temmuz ayında yapılan seçimle Avrupa Komisyonu başkanlığına seçilen Alman siyasetçi Ursula von der Leyen, göreve başladığı zaman yaptığı konuşmada, Avrupa’nın 2050 yılında dünyanın ilk karbon-nötr bölgesi haline gelmesini istediğini söylemişti.

Leyen’in bu arzusu hepsi olmasa da AB ülkelerinin çoğunluğu tarafından paylaşılıyor. Ekonomik gelişimlerini henüz tamamlamamış Doğu Avrupa ülkeleri  yüksek standartlar koymanın kendilerine haksızlık yaratacağını öne sürerken, Von der Leyen Avrupa için bir ‘Yeşil Antlaşma’ hazırlanması konusunda ısrarlı.

Sekiz ülke zorluyor

Sekiz Avrupa Birliği (AB) lideri geçtiğimiz Mayıs ayında çevre kriziyle ilgili bir strateji ve politika belirlenmesini ve AB bütçesinin en az %25’inin iklim değişikliğiyle mücadeleye ayrılmasını talep etmişti.

Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve İsveç AB’nin seragazı emisyonunu “en geç 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi” hedefleyen bir öneriyi imzaladı. Bu sırada aralarında Paris’in de bulunduğu birçok kent, iklim krizine dikkat çekmek amacıyla İklim Acil Durumu ilan etmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR