GündemManşet

AP Yeşiller Grubu Basın Toplantısından

0

İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşen Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Toplantısının ilk oturumunu takiben gerçekleşen basın toplantısından bazı kesitlerle karşınızdayız.

Daniel Cohn-Bendit:

Bu iki günde AB ile ilgili Türkiyede oluşmuş atmosferi anlamak istiyoruz. Ancak bizim AB’nin ya da AP’nin tamamı olmadığımızı; AP Yeşiller grubu olduğumuzu da unutmamak gerekir.

Dün sabah gerçekleşen terör eyleminden ötürü çok üzüntü duyduk. Eylemin sahibi olmadan kimseyi suçlamamak gerekir. Ancak kendini demokrat olarak tanımlayan herkesin terörü kınaması gerekir.

Türkiye’de demokratikleşme yönünde önemli adımlar atılmakta. Ancak gayrı resmi kanallarla da olsa hükümetler şiddet kullanan taraflarla da görüşmelerini kesmemelidir. Parti kapatmak hiç bir şeyi çözmez.

Kıbrıs konusunda ise limanların ve havaalanlarının karşılıklı olarak açılması AP’de oylamaya açılırsa tereddütsüz destek vereceğiz.

Rebecca Harms:

Anayasa referandumunu olumlu bir gelişme. Anayasa değişikliğine “evet” ve “yetmez ama evet” diyen kesimlerle ortaklaşa çalışabileceğimizi düşünüyoruz. 2000’lerin başında Daniel “Boğaziçindeki mucize” dediği şey tam olarak gerçekleşmiyor olsa bile Türkiye’de ekonomik bir mucize gerçekleşiyor.

Dün gerçekleşen terör saldırısı bizlere hatırlattı ki insan haklarının güçlendirilmesi en iyi terörle mücadele yöntemidir.

Helene Flautre:

Referandum sonrasında oluşan olumlu havayı devam ettirmek önemli.

AB’nin Türkiye’ye olan yaklaşımında da, özellikle de göç politikalarında da sorunlar var. Önemli olan Türkiye ve AB’nin ortak bir sürdürülebilir kalkınma rotası çizebilmesini sağlamaktır.

Yazarımız Efe Göktoğan’ın “AB çevre faslı’nın Türkiye’de nasıl devam edeceği ve sürmekte olan çevre kıyımlarıyla birlikte bu faslın nasıl tamamlanabileceğine” dair sorusuna Rebecca Harms şöyle yanıt verdi:

Avrupadaki Yeşiller Türkiye’nin çevre faslını olması gerektiği kadar ciddiye almıyor. Ancak Türkiye’de çevre sorunlarının arttığını da görüyoruz. İklim ve enerji tartışmalarını takip ediyoruz.

AP olarak Türkiye’ye Ilısu barajı konusu her açıldığında ilgili uluslar arası antlaşmaları hatırlatıyoruz.

Karadenizde yapılmaya çalışılan küçük HES’ler hakkında ve genel olarak tüm HES’ler hakkında da bir şey söylemek istiyorum. HES’lerin tasarımı ve işletme kriterleri sürdürüelbilirlik göz önüne alınarak kurulursa anca sürdürülebilir olurlar.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.