Çalışmada, bir litre erimiş karda ortalama 29 adet mikroplastik parçaya rastlandı. Tespit edilen 13 farklı tip plastik arasında en sık görüleni alkolsüz içeceklerin şişelerinde ve kıyafetlerde kullanılan polyethylene terephthalate (PET) oldu. Bu plastik tipine, örneklerin yüzde 79’unda rastlandı.
Araştırmacılar, mikroplastiklerin daha önce Antarktika deniz buzu ve yüzey suyunda bulunduğunu, ancak bunun ilk kez taze kar yağışında rapor edildiğini söylüyor.
2020 yılında da bilim insanları Everest Dağı‘nın zirvesi yakınlarında plastik parçacıklara rastlamışlardı. Bu parçacıklar, okyanusların derinliklerinde de görülebiliyorlar.
Mikroplastikler, doğaya veya denize atılan plastik malzemelerin ufalanmasıyla oluşuyor ve bir pirinç tanesinden bile küçük oldukları için çıplak gözle görülmeleri her zaman mümkün olmuyor.
Araştırmayı yürüten Cantenburry Üniversitesi‘nden doktora öğrencisi Alex Aves, Cryosphere dergisine yazdığı makalede, “Bu havadan gelmiş olan mikroplastiklerin en olası kaynağı yerel bilimsel araştırma merkezleridir. Ancak yaptığımız modelleme, kaynağın 6 bin kilometre kadar uzakta olabileceğini gösteriyor” dedi. Ancak Antarktika’daki insanların varlığının bir mikroplastik “ayak izi” oluşturması da eşit derecede muhtemel.
Aves, mikroplastiklerin atmosferden kara aktarılıp aktarılmadığını belirlemek için 2019’un sonlarında Ross Buz sahanlığından kar örnekleri toplamıştı.
Çalışmayı denetleyen Dr. Laura Revell ise, “Böyle bozulmamış ve uzak bir yerde herhangi bir mikroplastik bulmayacağı konusunda iyimserdik” dedi. Aves’e, mikroplastiklerin daha önce tespit edildiği Scott Base ve McMurdo İstasyonu yollarından da örnekler toplaması talimatını verdiğini söyleyen Revell, bunun gereksiz bir önlem olduğunu ve Ross buz sahanlığından alınan bütün örneklerde plastik parçacıklar bulunduğunu açıkladı: “Mikroplastiklerin yüzeylerine ağır metal ya da alg gibi zararlı maddeler yapışmış olabilir. Bu şekilde de zararlı türlerin başka yollarla ulaşamayacakları hassas ve ücra köşelere gitmesini sağlayabilirler.”
İnsanlar ve hayvanlar hava, su ve gıda yoluyla mikroplastikleri soluyor ve sindiriyor.
Ayrıca dünya genelinde sürekli kar altında olan bölgeler ve buzullar hızla erirken, bilim insanları koyu renkli mikroplastiklerin güneş ışığını kendi üzerlerine çekerek ve yerel ısınmayı arttırarak küresel ısınmayı ve iklim krizini daha da kötüleştireceği uyarısında bulunuyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…