“Yerel Yönetimlerde Yeşil Siyaset – Kadın ve İnsan Hakları” Viyana 17.Belediyesi Yeşiller Meclis Üyesi Zerife YATKIN’ın sunumuyla büyük ilgi gördü. Kısa sürede hazırladığımız ve yeni yıl nedeniyle Antakya’da bulunan Zerife Yatkın söyleşiye katılan konuklarımız tarafından ilgiyle karşılandı.
Memleketlimiz olması ve genç yaşta Viyana’da isim yapmış başarılı bir siyasetçi olması ile gurur duyduk. Kendisi geçtiğimiz Ekim ayında çok ufak bir oy farkıyla milletvekilliği seçimini kaybetmişti…
Antakya Yeşilleri olarak düzenlediğimiz ilk etkinliğimizde katılım ve ilgi hedeflediğimiz düzeyde ve Antakya’da güzel bir ses yarattığını düşünüyoruz ve basının ilgisi de büyüktü. Parti Meclisi Üyesi Nidal Özdemir açılış konuşmasında Yeşiller partisinin ve Antakya’daki çalışmalarımızın kısa bir tanıtımını yaparak sözü Zerife Yatkın’a verdi.
Zarife Yatkın sunumunda: Viyana Yeşilleri üzerine genel ve siyasi bilgiler verdi ve Yeşiller’in Avusturya’da sağladığı değişimlere değindi. (eğitim-öğretim, trafik sorunları, kadın hakları, gençlere yönelik ve göçmenlere yönelik çalışmalar vb.)
23 eyaletten oluşan Viyana’da her belediye için ayrı projeler hazırlanmış ve bunlar Yeşil meclis üyelerinin yaptırımıyla hayata geçirilmiştir. Maddi külfeti çok az olan ve her belediyenin asli görevleri arasında gerçekleştirebileceği projelerdir bunlar. En başta kaldırımların genişletilerek yayaların daha rahat yürüyebilecekleri bir duruma getirilmesi ve ağaçlandırılması, bisiklet, yürüyüş yolları ve çocuklar için oyun parkları ve parklarda psikologların bulundurulması gibi…
Viyana’da 10 yıldır yeşiller aktif çalışmalarıyla diğer eyaletlerden daha yeşil, daha yaşanabilir bir eyalet ve yeşiller iktidarda olamamasına rağmen halkla iç içe ve somut yatırımlar yapabiliyor. (örneğin okulun altında garaj yapılıp yapılmaması için referandum). Viyana göçmenlerin daha yoğun yaşadığı bir eyalet buna yönelik okular da dil eğitimi verilmesi yeşillerin baskıyla hayat geçirilmiştir.
Avusturya da en önemli sorunlarda biri komşuluk ilişkilerinin çok zayıf hata hiç olmaması. Bunun için de apartman altlarında yetişkinler için lokaller kurulmuştur. Buralarda insanlar hiçbir ücret ödemenden zaman geçirebiliyor ve böylelikle komşuluk ilişkilerini geliştirebiliyorlar. Genellikle bu çalışmalarda orta ve zayıf gelirli kesime yaşam alanları sunmaya yöneliktir. Viyana da çoğunlukta kendin ek, yetiştir ve ye mantığı mevcuttur.
Viyana’da ağırlıkta müzik okulları ilgi görüyor ve hemen hemen her çocuk bir enstrüman eğitimi almaktadır.Eyaletlerin çoğunda gençlere yönelik genç cafeler (cafelerde belediyenin finansmanıyla hiçbir şey yemeden içmeden kısaca para ödemeden gençler istedikleri kadar zaman geçirebilir, ayrıca cafelerde kitaplık, ınternet ve en önemlisi pedagog bulundurulmaktadır).
Dinleyicilerden gelen bir soruda Zarife Yatkın’a Viyana’da kadın hakları konusunda ne gibi çalışmalar yapılmakta olduğu soruldu.
Avusturya da söz hakkı önce bayanlara veriliyor Yeşillerin yaptırımı ile herhangi bir ortamda söz isteyen bir bayana öncelik tanınarak erkeklerden önce söz hakkı veriliyor. Kadınlar gününe çok önem verilmekte ve her sene ses getiren etkinlikler düzenlenmektedir. Kadın sığınma evlerinde artış olmuş ve tüm sığınma evlerine psikolog tahsis edilmiştir. Evlenip göçmen olarak Avusturya da yaşayan kadınlara eşinden bağımsız iş ve yaşama hakkı verilmekte, okuma- yazma bilmeyenlere özel dil kursu, kız çocuklarına spor alanları sağlanmaktadır. Girişimci Avusturya kadınlarına finansman sağlanmakta ayrıca kadın-erkek eşit işe eşit maaş mantığı kabul ettirilmiştir.
Ardından Avrupa’da nelerin başarıldığı ve Türkiye’de nelerin yapılabileceği soru cevaplarla tartışıldı.. Kadın hakları, insan hakları, çevreye duyarlılık vb. konularda daha çok mesafe alınmasının gerektiği, ama bu tür unsurların aşılabileceği tartışılan konular arasındaydı. Zerife Yatkın Türkiye’den umutlu olduğunu, son süreçte Türkiye’de bir değişim yaşanabileceği, bu değişimde Yeşillerin de önemli bir yer alabileceğini ifade etti. (Nilgün Karasu)