ManşetKent

‘Ankara’da yargıya rağmen yükselen yapı YDA Center değil Kent Suçu Merkezi’

0

Kamuoyunu yıllarca “demir kafes” olarak meşgul eden, Eskişehir yolu üzerinde Atatürk Orman Çiftliği alanında inşa edilen YDA Center binasına ilişkin yapılan ve yedi kez açılan dava sonucu iptal edilen plan değişikliği Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yeniden kabul edildi. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi konuyu yeniden yargıya taşıdı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde Atatürk Orman Çiftliği alanlarında yükselen bu kent suçunu yedi kez yargıya taşıdık, yedi kez yargı iptal kararı verdi” ifadelerini kullandı.

Planı onaylayanlar hakkında suç duyurusu

Candan, “Çeyrek yüzyıldır, hukuk ve bilim tanımayan bir yerel yönetim anlayışının rantsal uygulamalarının simgelerinden birisi haline gelen bu devasa yapıyı, yasallaştırmak için yapılan sekizinci plan değişikliğini onaylamak ve hangi gerekçe ile olursa olsun bu işleme yol vermek hukuk tanımazlıktır” eleştirisinde bulundu.

Planı onaylayan Belediye Meclisi üyeleri hakkında da Cumhuriyet Savcılığı’na 26 Kasım tarihinde suç duyurusunda bulunduklarını belirten Karakuş Candan, “Kent suçu süreci nerden gelirse gelsin, kimden gelirse gelsin, Gökçek’in kent suçlarının devamlılığını sağlayan her yaklaşıma dün olduğu gibi bugün de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin tavrı çok nettir” dedi.

‘Ankara’nın Elm Sokağı Kabusu’

Candan projeye ilişkin ise “Orada yükselen yapı YDA Center değil, Kent Suçu Merkezidir. Demir kafes alanındaki bu rant süreci, bu kent suçu Ankara’nın Elm Sokağı Kabusu gibi olmuştur” ifadelerini kullandı.

YDA’nın inşaatı sürecinde de birçok hukuksuz yöntem kullanıldığını belirten Candan süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı:

1983 yılında Gazi Üniversitesine Tıp Fakültesi yapılması için şartlı verilen AOÇ alanları hülle yoluyla YDA’ya peşkeş çekilmiştir. Dava konusu parsel ve bulunduğu alan 1/25000 ölçekli planda Atatürk Orman Çiftliği Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içerisinde Özel Planlama Bölgeleri ve Kentsel Servis Alanları arasında Raylı Toplu Taşım Hattı üzerinde Metro Destek Tesisi Alanıolarak tanımlanmakta iken ayrıcalıklı imar hakkı ve kişisel rant için Ankaralılardan gasp edilmiş, Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyeti ihlal edilerek Gökçek döneminde, Büyükşehir Belediyesi ile YDA arasında imzalanmıştır. Bu protokol hukuksuzdur, geçersizdir.

‘Planda koruma alanı imar planı yok sayıldı’

Yapılan her sekiz planda da AOÇ Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları ve alanından hiç söz edilmediğini ve kararlarına bakılmadığını belirten Candan,  “Dava konusu parsel ve bulunduğu alanın, 1/25000 üst ölçekli planda Atatürk Orman Çiftliği Koruma Amaçlı İmar Planı (AOÇKAIP) sınırları içerisinde, Özel Planlama Bölgeleri (ÖPB) ve Kentsel Servis Alanları arasında, Raylı Toplu Tasım Hattı üzerinde Metro Destek Tesisi Alanı tanımında bulunduğu, şeklinde açıklamalarda bulunmuştur” dedi.

Candan konuşmasına  “Sayıştay tarafından 2832 sayılı Kanunun gerekçesine ve tahsis amacına aykırılık tespit edilmiş ve 2011 yılı AOÇ Müdürlüğü Sayıştay raporu ile arazinin geri alınması gerektiği ifade edilmiş, ancak 2096 ada 30 parsel Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeyken, YDA firmasına satılmış olduğu ve alanın Büyükşehir Belediyesi’ne nasıl devredildiğinin bilinmediği son derece açık bir şekilde tespit edilmiştir. AOÇ arazilerini hülle yolu ile parsel parsel el değiştirmesine göz yuman tüm yerel ve merkezi kadrolar suç işlemiştir” sözleriyle devam etti.

Açıklama konuyla ilgili mücadelenin Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından devam ettirileceği sözüyle sona erdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.