ManşetTürkiye

Ankara’da pogrom: Yüzlerce kişi Suriyelilere ait ev ve iş yerlerine taş ve sopalarla saldırdı

0

Ankara Altındağ’da iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada yaralanan iki kişiden birinin hayatını kaybetmesi ile birlikte bir önceki gece başlayan olaylar, dün akşam Suriyelilere yönelik bir nefret saldırısına dönüştü.

Battalgazi Mahallesi‘nde 10 Ağustos’ta bir parkta iki grup arasında nedeni bilinmeyen bir kavga yaşandı. Yaralanan iki kişiden biri olan 18 yaşındaki Emirhan Yalçın kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Olayla ilgili gözaltına alınan iki zanlı hakkında ise sevk edildikleri adliyede “kasten öldürme” suçundan tutuklama kararı verildi.

Yüzlerce kişi sokağa döküldü

Ancak iki gencin Suriyeli sığınmacılar tarafından bıçaklandığı haberinin yayılmasıyla birlikte Suriyelilerin yüksek oranda olduğu Battalgazi ve Önder Mahallelerinde yüzlerce kişi sokağa döküldü.

Dün akşam saatlerinde ise olaylar iyice şiddetlendi. Sık sık “Suriyelileri burada istemiyoruz” diyen kitle Suriyelilere ait dükkanları taşladı ve bazı dükkanların kepenklerini yıktı. Bazı dükkanların ise yağmalandığı görüldü.

Suriyeli ve Afganlar’a ait olduğu bilinen bazı apartmanlara yönelik taşlı saldırı yapıldı. Bazı araçlar ters çevrildi, bazıları ise cadde ortasında ateşe verildi.

Yaklaşık 50 bin nüfuslu Battalgazi Mahallesi‘nde en az 10 bin Suriyeli olduğu tahmin ediliyor.

 

Polisler ne yaptı?

Olayların şiddetlendiği saatlerde yeterli sayıda güvenlik gücü olmaması ve etkin müdahalede bulunmaması ise eleştiri konusu oldu.

Bir videoda polislerin “Ülkemizde arzulanan provokasyon ortamına müsaade etmeyelim. Sizleri provoke edebilecek tanımadığınız kişilerin sözlerine itibar etmeyiniz” şeklinde anons yaptığı gözüküyor.

Yabancı uyruklular tahliye edildi

Gazeteci Nevşin Mengü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ankara Altındağ’da son durum. Dün gece iki gencin bıçaklanmasının ardından gerginlik sürüyor. Polis Suriyelilere saldırılmaması için önlem aldı. Ara sokaklardan polis dışarı sloganları atanlar var” dedi.

Mengü, ayrıca polisin gün içerisinde Altındağ’daki yabancı uyrukluları tahliye ettiğini aktardı.

‘Polis kontrolünde saldırı’

Bir videoda ise az sayıdaki polisin gelen eli sopalı ve taşlı kitleyi görünce polis barikatlarını kenara çektiği ve kitleyi selamladığı görüntüleniyor. ÇHD Ankara Şubesi bu videoyu “Ankara Altındağ’da faşist gruplar, ‘polis kontrolünde’ mültecilerin yaşadığı yerlere saldırıyorlar” sözleriyle paylaştı.

Gazeteciler dışarı çıkarıldı

Yaşananları sahadan takip eden Artı Gerçek muhabiri Seda Taşkın, “Altındağ’da haber takibi yaparken polisler gazeteci arkadaşım Büşra Taşkıran ile birlikte bizi bir araca bindirerek olay yerinden dışarı attı” paylaşımını yaptı.

Bu duruma tepki gösteren DİSK Basın-İş “Mültecilere yönelik pogromu engellemeyen, paramiliter çetelere yol gösteren emniyet güçleri gazetecilerin işini yapmasını engelliyor. Gazetecileri değil, saldırganları durdurun!” ifadelerini kullandı.

 

 

Provakatif paylaşımlar hakkında adli işlem başlatıldı

Ankara Valiliği, Twitter’da yaptığı paylaşımda halkı provakatif haber ve paylaşımlara itibar etmemeleri yönünde uyardı.

Olaylarda kundaklama sonucu araç ya da bina yangını meydana gelmediğini duyuran Ankara İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tür provakatif maksatlı paylaşım ve görüntü yayınlayanlarla ilgili adli işlemler başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

Evde mahsur kalanlar oldu

Artı Gerçek’e konuşan Suriyeli bir aile saldırılar nedeniyle evlerinden çıkamadıklarını anlattı. Evinde hamile bir eşinin olduğunu ve nefes alamadığını belirten genç adam, “Korkudan evlerden çıkamıyoruz. Evde hamile var. Durumu görüyorsunuz. Biz şimdi ne yapacağız?” diye sordu.

Suriyeli bir çocuk yaralandı

Saldırı sırasında Suriyeli bir çocuğun da yaralandığı belirtildi. İlerleyen saatlerde Mülteci Medyası tarafından yapılan bir paylaşımda çocuğun hastaneye kaldırıldığı bilgisi paylaşıldı.

Ankara Valiliği: Gösteri ve olaylar sona erdi

Ankara Valiliği, gece 00.44’te sosyal medyada bir açıklama yaptı. Gerçekleşen saldırının “gösteri ve olay” olarak nitelendirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

“Altındağ ilçemizde bu akşam meydana gelen bir takım gösteri ve olaylar vatandaşlarımızın soğukkanlılığı ve emniyet güçlerimizin yoğun çalışmaları sonucu an itibariyle sona ermiştir. Halkımızın provakatif haber ve paylaşımlara itibar etmemeleri önemle rica olunur.”

Pogromu hatırlattı

Sahadan gelen görüntüler 6-7 Eylül 1955 tarihinde gerçekleşen ve tarihe “İstanbul pogromu” olarak geçen olayları hatırlattı.

Azınlıklara karşı nefret söyleminin medya ve hükümet yetkilileri tarafından yükseltildiği zaman diliminin ardından gerçekleşen olaylarda başta İstanbul olmak üzere birçok yerde Rum, Ermeni, Yahudi ve diğer dini azınlıkların malları yağmalanmıştı.  Gerçekleştirilen organize saldırı sonucunda en az 11 kişi yaşamını yitirmişti.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.