KadınManşet

Ankara’da kadınlar tacize, kadın katliamlarına, tecavüze ve erkek egemenliğine karşı yürüdü

0

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin her yerinde talepleriyle meydanları doldurdu. Ankara’da kadınlar meydanlara 8 Mart’ın ücretli izin günü kabul edilmesi, barış ve özgürlük taleplerini haykırmak için çıktı.

Ankara’da 8 Mart  buluşmasında toplanma yeri her yıl olduğu gibi Kolej Meydanı idi. Meydanda buluşan kadınlar, Ziya Gökalp Caddesi boyunca yürüyüşe geçti. Rengarenk kıyafetleri, sayısız dövizleri ve sloganları ile kadınlar, Kızılay’da son bulan caddeyi baştan sona doldurdu. Ankara Kadın Platformu’nun öncülüğünde yapılan mitingde ana pankart kadınların isyanını yansıtıyordu: “Tacize, kadın katliamlarına, tecavüze, erkek egemenliğine karşı, özgürlük ve barış için yürüyoruz”

Kürt kadınları yöresel kıyafetleri ile alandaydı. Paris’te katledilen Kürt kadınlarının resimlerini ve “Rosalardan Sakine Cansız’lara sözünüz, sözümüz; yolunuz yolumuzdur” yazılı pankart taşıdılar. DİSK, KESK, TTB, TMMOB’li kadınlar da, odalar ve sendikalara yönelik AKP hükümetinin baskıcı ve yok etme çabasına karşı tepki gösterdi.

Ortak açıklamayı okuyan Tuğba Özcan, Hindistan’da toplu tecavüz ve cinayetleri, ırkçı söylemleri, Ermeni kadınlara yönelik linç girişimini, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçinin katledilişini, Suriyeli kadınların durumunu ve Mısırlı kadınların taciz isyanını hatırlattı. Özcan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin’in, “Aile bakanıyım. Aile erkek, kadın ve çocuktan oluşuyor” sözünü hatırlatarak, “Kadınları ‘kelebek’ olarak gören anlayış, merkezlere ‘koza’ adını vermiş ve şiddet gören kadınla ona şiddet uygulayan erkeklere aynı merkezde hizmet vermeye başlamıştır” dedi.

Özcan, KCK adı altında tutuklanan KESK’li kadınların mücadelesini kendi mücadeleleri olarak gördüklerini belirterek, 8 Mart’ın ücretli izin günü ilan edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Açıklamanın Kürtçesini ise Mahabad Akın okudu.

Fotoğraflar: Koray Doğan Urbarlı – Yeşil Gazete

(Turnusol, Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.