Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ankara’daki öğrenci mahallelerinden biri olan 100. Yıl’da Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amacıyla evlerden yapılan ışık açıp kapama eylemine yapılan polis müdahalesi hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırladı.
Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması sonrasında başlayan protestoların Türkiye geneline yayıldığı belirtilen açıklamada “Üst düzey iktidar mensuplarının açıklamaları doğrultusunda, bu kayyım rektör atamalarına karşı protestolar her yerde orantısız polis müdahalesiyle hedef alınmaktadır” denildi.
‘Polis tarafından tehdit edildiler’
3 Şubat günü saat 21.00’da düzenlenen ışık açıp kapama eylemine de keyfi şekilde müdahale edildiğini belirten Kerestecioğlu, “Yurttaşlar polisler tarafından tehdit edilmiş, evleri kayıt altına alınmıştır” dedi.
Olay sonrası Ankara Emniyet Müdürlüğü bir açıklama yayınlayarak polisin bölgeye yapılan bir ihbar üzerine gittiğini söylemişti. Açıklamada ‘Ekiplerimize karşılıklı iki binadaki şahıslarca ısrarlı bir şekilde hakaret edilmiş, şahıslar ekiplerimiz tarafından sağduyulu bir şekilde megafonla sükûnete davet edilmiştir’ ifadeleri yer almıştı.
Emniyet’in anlattıklarıyla çelişiyor
Kerestecioğlu, olayı yaşayanlarla görüştüklerini ancak onların açıkladıklarının Emniyet tarafından yapılan açıklamayla örtüşmediğini söyledi. Açıklamada yaşananlara şu şekilde yer verildi:
Ancak olayı yaşayanlarla görüştüğümüzde, ilk polis aracının 9 civarı sokaktan geçtiğini, çok kısa bir süre sonrasında sokaktaki protesto sesleri yükselince geri dönerek sokağa park ettiğini, ‘sizin güvenliğiniz için geldik, ihbar var, hakkınızda işlem yapılır’ şeklinde anons yapıldığını, polislerin eylemi engellemeye yönelik varlığına sokak sakinlerinin ‘baskılar bizi yıldıramaz’ diyerek tepki gösterdiklerini, ardından ikinci bir polis ekibinin de gelerek sokağa park ettiğini, video kaydı alarak bazı binaların fotoğraflarını çektiğini, ‘hakkınızda işlem yapacağız’ dediğini ve uzunca bir süre orada beklediklerini belirtmektedirler.
Ayrıca yurttaşların neden kayıt alındığını sorması üzerine polisin “Hakkınızda işlem yapılacaktır. Gözaltında aleyhinize kullanılacaktır” dediği de haberlere yansımıştır. Emniyetin açıklamasında belirttiği şekilde bir ihbar olduğu konusunda sokak sakinlerinin polis tarafından bilgilendirilip bilgilendirilmediğini sorduğumuzda, bu konuda bilgilendirilmediklerini; sokağa gelen iki ekip aracındaki polisler ile iki bekçinin “kapının zorlandığına dair ihbar” doğrultusunda sokaktaki herhangi bir haneye gitmediklerini, kayda alınan binalar önünde yaklaşık 15 dakika kadar bekledikten sonra sokağı terk ettiklerini aktarmışlardır.”
Talimat kim tarafından verildi?
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için soru önergesi hazırlayan HDP’li milletvekili şu soruları yöneltti:
- Ankara 100. Yıl, İstanbul Hisarüstü gibi protestoların yoğun olduğu öğrenci mahallelerindeki artan polis varlığının maksadı nedir?
- Yurttaşların evlerden yaptığı barışçıl protestoları engellemeye yönelik talimat kim tarafından neye dayanarak verilmektedir?
- Emniyetin açıklamasında belirtilen ihbar kaydına ilişkin sokakta bulunan polis ekipleri ne yapmıştır? Böyle bir ihbar varsa, sokaktaki yurttaşlar neden bu konuda bilgilendirilmemiştir, neden kimse polislerin böyle bir ihbar doğrultusunda hareket ettiğini görmemiştir?
- Bir ihbar üzerine sokağa gidilmişse, neden polis ekipleri ihbara müdahale etmek yerine, ihbarla alakası olmayan yurttaşların yaşadıkları evlerin önünde uzun süre bekleyip evleri kayıt altına alınmıştır?
- Türkiye’nin her yerinde kolluk kuvvetlerinin barışçıl protesto hakkına hukuksuz ve müdahaleleri ile gözaltında kötü muamele olayları hakkında 4 Ocak’tan bugüne kaç kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır?