ManşetTürkiye

Ankara’da İkinci Hopa Davası

0

Hopa protestolarına katılmalarının ardından tutuklanan 22 kişinin tahliyesinden bir hafta sonra, Ankara’da ikinci Hopa davası açıldı, sanıklar arasında üç avukat, deliller arasında puşi var.

Bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre;

Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, Hopa protestolarına katılan üçü avukat 48 kişi hakkında Savcı Erdoğan Gökçek‘in hazırladığı iddianame kabul edilerek 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Avukat Gülşen Uzuner,  yaptığı açıklamada, sanıklara “Kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve görevli memura direnme” suçlaması yöneltildiğini söyledi.

Avukatlar Pınar Akdemir, Duygu Demirel ve Teoman Özkan için de “görevli polis memurlarına görevlerinden dolayı hakarette bulunmak” iddiasıyla 3,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

31 Mayıs’ta Artvin’in Hopa ilçesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın mitingi sırasındaki hidroelektrik santral protestolarına polis müdahale etmiş, emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti.

Aynı akşam Ankara’da Lokumcu’nun ölümünü protesto edenlere de polis gaz bombasıyla müdahale etti, gözaltına alınanlar polis aracında darp edildi. Gözaltında darp sonucu kulak zarının yırtıldığını söyleyen Barış Önal ile Barış Çelik suç duyurusunda bulunmuştu.

Önal ve Çelik’in avukatı olan, onlarla birlikte gözaltına alındığında ellerinin kelepçelenip şiddete uğradığını açıklayan Akdemir de ikinci Hopa davasında sanıklar arasında.

31 Mayıs’ta Ankara’daki protestoya katılan 48 kişinin yargılandığı iddianamede, deliller arasında, “İsyan, devrim, özgürlük” sloganı, puşi, kapüşon da var. İddianamede, güvenlik güçlerinin sanıkları “zor kullanarak yakaladıkları” da yazıyor.

Ankara’da gözaltına alınan 76 kişiden 28’i için 30 Eylül’de Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi gereğince, “örgüt üyesi olmak, örgüt propagandası yapmak, kamu malına zarar vermek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ve görevli memura direnmekten” 52 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

28 sanıklı ilk Hopa davasında tutuklu yargılanan 22 sanık da ilk duruşmada polis şiddetine uğradıklarını ancak bunun iddianamede yer almadığını söylemişlerdi. Sanıklar 9 Aralık’taki duruşmada tahliye edildi.

İkinci Hopa davası sanıkları da 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın 3/1 ile Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 37/1 maddesi gereğince 12’şer yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Avukatlar için de TCK 53/1-2 maddeleri uyarınca “görevli polis memurlarına görevlerinden dolayı hakarette bulunmak” iddiasıyla üç buçuk yıla kadar hapis cezası istendi.

İkinci iddianamede de polis şiddetinden bahsedilmiyor. İlk duruşma 28 Mart 2012’de.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.