Hayvan HaklarıKültür-SanatManşet

Ankara’da bir yıl boyunca türcülük konuşulacak

0

Felsefe Kültür Sanat Derneği‘nin (FKSD), Özel Varlık Anadolu Lisesi ve Çankaya Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen Çankaya Felsefe Söyleşileri‘nin üçüncü bölümünde bu yıl 21. Yüzyılın Uygarlık Gündemi: Türcülük teması ele alınacak.

Türcülüğün Argüman Dilenciliği başlıklı ilk oturum bu Pazar saat 14.00’de gerçekleşecek.

‘Türkiye gündeminde hak ettiği yeri bir türlü bulamadı’

Felsefe Kültür Sanat Derneği, 2016 yılından beri düzenlediği Çankaya Felsefe Söyleşileri, koronavirüs salgını nedeniyle bir süreliğine ara vermek zorunda kalmıştı. Aranın ardından Türkiye gündeminde hak ettiği yeri bulamayan türcülük ve veganizme odaklanılacak.

FKSD Yönetim Kurulu Üyesi H. Bilge Coşkun-Apaydın, söyleşi dizisi hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Günümüz düşünce dünyası, felsefeden başlayan yolculuklar yerine felsefeye doğru yol almaya çalışan yolculuklar içinde düşünmenin sürekli olarak tıkandığı çıkmaz sokaklarla kuşatılmaktadır. Bu durum çağdaş yaşamlarımızın hemen her alanını ivedilikle işgal eden özgürlük, yasa, hukuk, demokrasi, cinsiyet, bilgi, bilim, teknoloji, türcülük vb gibi kavramların çoklukla eksik, temelsiz ve hatta yanlış bir gramerin içine yerleşmesine sebebiyet vermekte ve bu şekilde bu kavramların içerimlerinin pek çok kısmı ısrarla ve hatta kararlılıkla ıskalanmaktadır.

FKSD olarak bu noktada nihayetinde bizzat felsefenin konusu olan bu kavramları, bizzat bu kavramlarla meşgul olanlara sorarak yürüttüğümüz Çankaya Felsefe Söyleşilerinde her sezon ana bir temaya odaklanıyor ve başka düzenli olarak sürdürdüğü Çankaya Felsefe Söyleşileri, pandemi koşulları nedeniyle verilen zorunlu ara sonrasında Türkiye gündeminde hak ettiği yeri bir türlü alamayan bir konuya odaklanıyor ve başka bir yerden değil bizzat felsefeden başlayarak yol almaya çabalıyoruz.”

‘Veganizmle ilgili soruları olan herkesi davet ediyoruz’

Apaydın, Çankaya Felsefe Söyleşilerinin ilk iki bölümünde Felsefenin Yaşamı & Yaşamın Felsefesi ve Felsefenin Bir Ürünü Olarak Eğitim temalarına odaklandıklarını kaydetti.

Dizinin üçüncü bölümünde tümüyle vegan ve vejetaryenlerden oluşan yönetim kurulunun önerisiyle veganizm ve türcülük konusuna eğilmeye karar verdiklerini ifade eden Apaydın, ilk oturumda hayvan özgürlüğü aktivisti, gazeteci ve yazar Zülâl Kalkandelen ve vegan aktivist-Vegan Gazete yazarı Funda Uğraş’la birlikte olacaklarını söyledi.

İlerleyen oturumlarda da Türkiye’de veganizm ve hayvan hakları üzerine bilgi, birikim ve duyarlılıklarıyla çaba sarf eden isimlerle yan yana olmaya devam edeceklerini ifade eden Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Felsefi iletişimin modaliteleri herhangi bir konudaki tartışmanın düzenlenmesi açısından büyük önem taşır. Bir tartışma ise, bireysel çalışmalarda öne sürülen düşünce ve fikirlerin birbirleriyle karşılaşmasını sağlayarak, kolektif bir kompozisyonun oluşturulmasına katkı sunar. Bu noktada felsefe söyleşileri yalnızca bir arada yaşama kültürünün tesisine katkı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda felsefi duyarlılıkların toplumsallaşması noktasında da büyük bir rol üstlenir.

Düşüncelerimizi ve düşünme biçimlerimizi genişletmek, fikirlerimizi sorgulamak ve değiştirmek için bu yıl türcülük, hayvan hakları ve veganizmle ilgili soruları olan herkesi söyleşi dizimize katılmaya davet ediyoruz.”

21 Kasım Pazar günü saat 14.00’de Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sabahattin Ali Konferans Salonu‘nda gerçekleştirilecek etkinlik ücretsiz ve herkesin katılımına açık.

You may also like

Comments

Comments are closed.