GündemManşetUncategorized

Ankara Ulaşım Ana Planı ve Ak Keçi

0

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yerel seçim kampanyası olarak sunulan “Ak Keçi” haberini görmüşsünüzdür.Gökçek, çiftçilere ücretsiz dağıtılacak keçilerle birlikte bir de mezbaha sözü vermiş. Bu seçim kampanyası konuşuladursun, aklımıza takıldı, sormadan edemedik : Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı, o değil de Ankara Ulaşım Ana Planı’nda neler oluyor?

1964173_10151956397322285_455274220_n

Şubat 2014’te bitirilmesi planlanan Ankara Ulaşım Ana Planı’yla (AUAP 2038) ilgili şimdiye kadar kamuoyuyla paylaşılan bir bilgi yok. Son olarak CHP’li İlhan Cihaner‘in 6 Kasım 2013 tarihinde verdiği soru önergesi, süresi geçtiği halde yanıtlanmadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın gizlilik içinde yürüttüğü projenin yürütücü ekibinde şehir plancısı olmaması, projenin yöntemi ve çalışma takvimi ile ilgili bir bilginin bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmaması, meslek odalarının bilgi taleplerine ve görüşme taleplerine cevap verilmemesi gibi sorunlar halen devam ediyor.

AUAP, Gökçek uygulamaları nedeniyle açılan davaları düşürecek mi?

‘Arkitera’ sitesinde konuyu takip eden Bahar Bayhan, geçtiğimiz pazartesi yayımladığı haberinde projeyi üstlenen Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Mahmut Özbay’a cevap vermesi temennisiyle bazı sorular sordu. Soruların bir kısmı şöyle:

-AUAP’nin, Ankara’da Gökçek’in uygulamaları nedeniyle açılan bütün davaların düşmesini sağlamak gibi bir amacı var mı? Plan ODTÜ yolu, AOÇ’deki yapılaşmaları “yasal” hale getirmek için özel bir çalışma yapılıyor mu?
-Planla ilgili yapılan çalışmaların hiçbirinin kamuoyuna duyurulmamasının, oluşacak yeni rant alanlarının bilinmesini istememekle bağlantısı var mı?
-Projede özellikle anket çalışmalarında emeklerinden faydalanılan ve tamamı Gazi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan 1431 saha çalışanına ne kadar ücret ödeniyor, çalıştıkları süre boyunca sigortaları yapılıyor mu?
– Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün projeyi üstlendiğine, sahip çıktığına dair herhangi bir kurul kararı var mıdır?
-Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası gibi meslek örgütlerini eleştiri ve değerlendirmeleri, proje yürütücüleri tarafından dikkate alınıyor mu?
-Basına yansıyan haberlerden AUAP projesini eleştiren yazıların bulunduğu internet sitelerinin üniversite serverlerinden erişimi engellenmiş midir?
-Üst plandan önce alt planların hazırlanması ve uygulanmaya başlanması, planlama ilkelerine uygun mu? “Minareyi kılıfına uydurmak” anlamına gelecek şekilde daha önce yapılanları meşrulaştırmak için mi plan Gazi Üniversitesi’ne sipariş edildi?

auap-yeni-615x320

“Belediye yol inşaatı çalışmaları proje çalışmalarının önünde gidiyor”

Yukarıdaki son soruyla ilgili, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden şehir ve bölge planlamacısı Tahir Çalgüner’in, Ankara raylı sistemiyle ilgili Radikal’deki yazısını hatırlatabiliriz:

“Ulaşım ana planları, kent nazım planları ile entegre yapılmalı. (..)Bütüncül bir ulaşım şemasına uygun bir ulaşım ağı deseni oluşturulması; ‘eklektik’ ve torba plan yaklaşımlarına indirgenemez. İndirgeneceğini iddia edenler bilimsel ve teknik zafiyet içindedirler.(..) Kaldı ki; belediye yol inşaatı çalışmalarının söz konusu proje çalışmalarının önünde gitmesi, Ankara Büyük şehir belediyesi tarafından bu plan çalışmasının bitmesinin beklenmemesi ve Ankara ili strateji planının hazırlanmadığı da düşünülürse; söz konusu planın ‘göstermelik’ ve piyasa işi olduğu yönündeki uzmanların iddia ve eleştirileri ile de desteklenmektedir.”

fft81_mf1942443

Gazi Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hazırlanan AUAP 2038’le ilgili katılım ve bilgilendirme süreçleri yok sayılırken, yeni açılan Sincan metrosuyla ilgili ilk eleştiriler de gelmeye başladı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara şubesi bugün yaptığı bir basın açıklamasıyla işlemeye başlayan metronun çalışma şekli açısından tamamlanmadığı izlenimi uyandırdığı söyledi ve “Gökçek’in metro projeleriyle ilgili plansızlığını” eleştirdi.

TMMOB: Yeni açılan Sincan metro hattının çözülmesi gereken sorunları var

Sincan, Batıkkent, Kızılay hattında çalışması öngörülen metroyla ilgili “Geçtiğimiz yıllarda bu bölgelerin üst planlara aykırı şekilde daha da yoğunlaştırılması ve alış-veriş merkezleri gibi toplumun kitlesel olarak kullandığı alanların hat üzerinde kendilerine yer seçmesi, hattın projelendirildiği döneme göre bilimsel hesapları bozmuştur. Buna göre en başta tamamlanan Batıkent-Kızılay hattının yolcuları, işe gidiş-dönüşlerdeki yoğun saatlerde dolu gelen katarlar nedeniyle metroyu sağlıklı bir şekilde kullanamamışlardır.” deniyor. TMMOB “Sincan(Törekent)-Batıkent metro hattının aslında tamamlanmadığını, hala çözülmesi gereken teknik sorunlarının olduğu”nu belirtip, metronun bir toplu taşıma aracı olarak kullanılmasındaki konfor, hız ve ücretlendirmesi avantajlarının hiçbirinin Sincan-Batıkent metro hattında olmadığını savunuyor.

fft81_mf2000301

Yerel seçimler yaklaşırken, özellikle son dönemde kent kararlarıyla ilgili yurttaş katılımı, eşitlikçi kentsel altyapı hizmeti gibi konularıdaha çok tartışmamız gerekirken, başkent Ankara’dan kentle ilgili karar mekanizmalarının proje algısından bir örnek verdik. Melih Gökçek’in proje sürecindeki mahkeme kararlarını nasıl algıladığına dair bir örnekle bitirelim; ulaşım planının neden şimdiye kadar yapılmadığı sorusuna şu cevabı veriyor Gökçek:

“Eğer ben 15 sene içerisinde yeni bir ulaşım planı yaptırsam ve mahkemelerden dönseydi, mevcut olan icraatlarımızdan hiçbirini yapma şansımız olmaz ve her şey, hukuksuz ve kanunsuz olurdu.(..) Ama artık adalete güvenimiz tam. Bu açıdan Gazi Üniversitesi ile yapacağımız işbirliği neticesinde hukuk yollarında hesap vermeye de hazırız”

(Yeşil Gazete)

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.