Kategoriler: Ekonomi

Amerikan tarihinde bir ilk!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, ABD’nin kredi notunu tarihinde ilk kez düşürdü. ABD Hazine Bakanlığı ise kararın “hatalı” olduğunu savundu. Piyasalarda “Yeni bir küresel kriz mi?” geliyor endişesi var.

S&P, dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin “AAA” olan uzun vadeli kredi notunu, tarihinde ilk kez düşürerek “AA “ya çekti, kredi not görünümünü ise “negatif” olarak belirledi.

Bu Amerika’nın kredi notunun bir kademe daha düşebileceğinin işareti.

Kuruluş, açıklamasında, karara gerekçe olarak ülkede son dönemde federal borç limitinin yükseltilmesi sürecinde görülen istikrarsızlık ve yetkililerin rekor düzeylere çıkan bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarında yeterli kesintiye gidememesini gösterdi.

S&P, ülkenin kredi not görünümünün “negatif” olarak belirlenmesinin ise harcama kesintilerinin beklenenden daha düşük olması, faizlerin yükselmesi ya da devlet borcunu artıracak yeni mali baskıların oluşması durumunda iki yıl içinde ülkenin uzun vadeli kredi notunun “AA” seviyesine düşürülebilmesi riskini yansıttığı uyarısında bulundu.

Karar, Amerika’nın borçlanma maliyetini yükseltebilir. Yatırımcıların, Amerika’ya güvenini azaltabilir.

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi