EnerjiManşet

Amerikalılar da artık nükleere karşı şüpheli

0

Perşembe günü ABD’nin batı kıyısında küçük çaplı bir nükleer olay raporları gelirken, açıklanan son kamuoyu yoklamasına göre Amerikan nüfusu arasında hakim kanı zaten nükleer enerjinin risklerinin faydalarından ağır bastığı yönünde.

Dün nükleer olay yaşanan San Onofre nükleer santrali

Dün nükleer olay yaşanan San Onofre nükleer santrali

Ülkenin köklü pazar araştırması şirketlerinden Harris Interactive tarafından Şubat ayında 2056 kişilik bir örneklem ile yapılan araştırmaya göre yakın tarihinde ilk defa Amerikan nüfusu arasında nükleer enerjinin risklerinin faydasısna ağır bastığını düşünenlerin oranı %41 ile faydasının risklerine ağır bastığını düşünenlerin oranından (%40) yüksek çıktı. Gençler (18-35 yaş gurubu) ve genç orta yaşlılar (36-47 yaş gurubu) arasında bu oran daha yüksekken, nükleerin fayfasının ağır bastığını yaşlılar düşünüyor. Yine, nükleerin faydalarının ağır bastığı düşüncesi Cumhuriyetçiler arasında bağımsızlar ve Demokratlara göre daha yaygın. Ayni araştırmanın bir parçası olarak Amerikalıların en güvendiği teknolojilerin sırasıyla güneş (%78) ve rüzgar (%77) olduğu anlaşıldı.  Pazar araştırma şirketinin sonuçlarına göre, Amerikalıların güvenli ve ucuz enerji talebi artarken, kanun koyucular ve bürokratların, eğer halkın güvenini istiyorlarsa, güvenlik ve şeffaflığa önem vermeleri gerekiyor.

Fukuşima kazası öncesinde ise kamuoyunda nükleerin risklerin farkındalığı daha düşük çıkıyordu (2009 sonuçları: %34’e karşı %44). Bir yandan batı tarzı endüstriel bir ekonomide yaşanan Fukuşima kazasının ortaya koyduğu riskler ABD’de de yankı uyandırırken, diğer yandan ekonomik krizin kaynağındaki şirket kapitalizmine karşı gelişen Occupy hareketi ABD’de büyük enerji şirketlerine dair de farkındalık yaratmaya devam ediyor. Son aylarda, ABD nükleer güvenlik kurumunun 30 yılı aşkın bir süredir ilk defa, Georgia eyaletindeki Vogtle nükleer santraline, nükleer reaktör inşa lisansı vermiş olması ülkede nükleer enerji tartışmalarını hararetlendirdi. ABD’deki bu kamuoyu değişikliği, Japonya ve Avrupa’nın yanı sıra Kuzey Amerika’da da artık insanların nükleerden vazgeçmek istediği sinyalini veriyor.

Perşembe günü yaşanan nükleer olayda, Ocak sonundan beri devre dışında tutulan San Onferno nükleer santralinde bir stres testi sırasında buhar jeneratörü borularından radyoaktif buhar sızıntısı tespit edilmesinin Amerika’da ulusal haberlere yansıtılıp yansıtılmayacağı ve bunun kamuoyuna tesirinin nasıl olacağı ise bilinmiyor.

 

(Yeşil Gazete, NIRS, sandiego6.com, bradenton.com/)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.