Dünyaİklim KriziManşet

Altı adımda çocuklarla iklim krizini konuşmak

0

İklim krizi, en çok bu krizde en az etkisi olan gelecek nesilleri ve bu krize hiçbir etkisi bulunmamış daha dünyaya gelmemiş nesilleri tehdit ediyor.

İnsan kaynaklı üretim ve tüketim şekilleri nedeniyle etkisi her geçen gün artan iklim krizine karşı en savunmasız olan bu genç nüfusun, yaşamlarını tehdit eden bu krize karşı bilinçlendirilmesi de bu anlamda çok büyük önem taşıyor. Peki çocuklarla bu kriz hakkında nasıl konuşulur?

Çocuklarla iklim krizini konuşmanın zor gelmesi çok doğal

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) “İklim değişikliği yaşanıyor ve dünyadaki hemen hemen her çocuk bundan etkilenecek” dediği, oldukça ciddi olan bu sorun üzerine konuşmak eko-anksiyete de göz önüne alınınca zor gibi görünüyor olabilir ancak korkuya sevk etmeden anlatmanın birçok yolu da mümkün.

Öncelikle çocuklarla iklim değişikliğini konuşmanın size zor gelmesi, çocukları endişelendirmekten kaçınmak gayet normal.

Ancak çocuklar belli bir yaşı geçtiyse muhtemelen okulda, Internette veya arkadaşlarından iklim değişikliği hakkında birtakım şeyleri zaten duymuşlardır.

13 yaşındaki Bailasan ve annesi Maryam*, Kuzey Doğu Suriye’de, kuraklık, su krizi. Kaynak: Save the Children

Çocuklar, iklim değişikliği gibi belirsiz ve yıkıcı bir gerçek hakkında endişe, korku, üzüntü ve kızgınlık gibi çok doğal duygular hissedebilir.İklim değişikliği sorununu çocuğunuz için çözemeseniz de onun gerçekleri keşfetmesine, yalnız olmadığını bilmesine ve harekete geçmenin yollarını bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sorunun gerçekliğini ve ölçeğini göz ardı etmeden iklim değişikliği hakkında nasıl dürüst ve umutlu bir konuşma yapılabileceğine dair UNICEF’in yol gösterici ipuçlarını sizler için listeledik:

1. Ödevinizi yapın

Hiçkimse iklim değişikliği ile ilgili tüm cevaplara sahip değil ve siz de bilmiyorsanız sorun değil. Bilimsel bilgiyi tazelemenize yardımcı olabilecek konuşmalar, videolar ve makaleler dahil olmak üzere birçok güvenilir çevrimiçi kaynak söz konusu. NASA‘nın konuyla ilgili çocuk dostu kaynakları bulunuyor. Ya da konuya çocuklarıyla nasıl yaklaştıklarını öğrenmek için diğer ebeveynlerle de konuşabilirsiniz.

Unutmayın: Çocuğunuzun yöneltebileceği soruları yanıtlayamamanız sorun değil – bunu yanıtları birlikte keşfetmek için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz.

2. Dinleyin

Çocuğunuzla iklim değişikliği hakkında konuşmaya başlamak için, onun halihazırda bildiklerini ve konu hakkında ne hissettiklerini dinleyin.

Çocuğunuzun zaten ne kadar bildiğini ve ifade ettiklerini görünce şaşırabilirsiniz. Gezegenle ilgili korkularını ve umutlarını dinlemek için bunu bir şans olarak kullanın. Onlara tüm dikkatinizi verin ve sahip oldukları endişeleri göz ardı etmeyin veya en aza indirmeye çalışmayın. Herhangi bir şey hakkında konuşmak için her zaman size gelebileceklerini bilmelerini sağlayın.

3. Basit bilimi kullanın

Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız, bu nedenle bilgilerin onlar için uygun olduğundan emin olun.

İklim değişikliğini günlük yaşamlarıyla ilişkilendirmenin yollarını bulmak ve temel gerçekleri birlikte keşfetmek iyi bir başlangıç noktası olabilir.

Örneğin şöyle bir konuşma gerçekleştirilebilir:

“İnsanlar arabaları çalıştırmak, uçakları uçurmak ve evleri aydınlatmak için kömür ve petrol gibi fosil yakıtları kullanıyor. Bunların hepsi, atmosfere gezegeni bir balon gibi saran ve iklimi daha sıcak hale getiren sera gazları salıyor.

Daha sıcak bir gezegen, daha fazla sel ve daha fazla fırtına gibi hava koşullarındaki değişiklikler anlamına geliyor.

Gezegen ısındıkça kutuplardaki buzullar eriyor ve deniz seviyeleri yükseliyor. Bu ciddi bir sorun, ancak birçok bilim insanı ve birçok genç çözüm bulmak ve olumlu değişiklikler yapmak için çok çalışıyor. Ayrıca yapabileceğimiz birçok şey var.”

Görsel: Shaw Nielsen

Resimler, haritalar ve videolar sorunu görselleştirmeye ve daha somut hale getirmeye yardımcı olabilir.

Climate Visuals bunun için keşfedilecek harika bir kaynak; iklim etkilerinden iklim çözümlerine kadar konuyla ilgili görsellerden oluşan bir kitaplık derliyor.

4. Dışarı çıkın

Çocuğunuzu mümkün olduğunca doğayla tanıştırmaya çalışın. Onları dışarıda oynamaya teşvik etmek, doğadan keyif almalarına ve doğaya saygı duymalarına yardımcı olur.

Birlikte dışarıdayken, bir ağaç, bir bulut, bir örümcek ağı veya bir kuş gibi ilginç manzaraları gösterin.

Fotoğraf: Fabio De Paola/The Guardian

Bir anlığına hayatı yavaşlatmak ve doğaya minnettar olmak için zaman ayırmak gibi basit bir eylem, çocukların doğal dünya için bir merak duymalarına ve hayranlık geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bir şeyin yoktan nasıl büyüdüğünü görmek için birlikte tohumlar ekin.

5. Çözümlere odaklanın

Tartıştığınız her sorun için bir çözüm göstermeye çalışın. Çocuğunuzla birlikte iklim değişikliğini ele almanın yolları üzerinde çalışan insanların örneklerini keşfedin. Haberlerde veya kendi topluluğunuzda gördüğünüz olumlu ve ilham verici hikayeleri tartışın.

Evinizdeki atıkları azaltmak, su tasarrufu yapmak, geri dönüşüm veya kullanılmayan ışıkları ve cihazları kapatmak gibi bir aile olarak hangi adımları attığınız üzerine konuşun. Bu, herkesin iklim değişikliğini ele almak için bir şeyler yapabileceği fikrini güçlendirmeye yardımcı olur.

Fotoğraf: ABC News: Cate Grant

Aile olarak veya topluluk içinde alabileceğiniz diğer önlemler için fikirleri tartışın:

Arabaya binmek yerine yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih edebilir misin? Bir ağaç dikebilir misin?

6. Eylemi güçlendirin

Dünyanın dört bir yanındaki gençler iklim eylemini kendi ellerine alıyor ve hükümetlerin kapısına kadar getiriyor. Diğerleri enerjiyi daha verimli kullanmanın yeni yollarını inşa ediyor, sosyal medyada çözümleri paylaşıyor ve haftalık iklim yürüyüşleri yapıyor.

Çocuğunuza, birçok gencin gezegenimiz için ayağa kalktığını söyleyebilir ve onların da bunu yapabileceğini bilmelerini sağlayabilirsiniz. İlgi gösterirlerse, onlara iklim değişikliği aktivistlerinin hikayelerini anlatabilirsiniz.

Gençler hakkında bilgi sahibi olmak ve onlardan haber almak, çocuğunuzun daha az yalnız hissetmesine ve kendi başına harekete geçme konusunda daha güçlü olmasına yardımcı olacaktır.

Çocuğunuzun iklim hareketi ve bu harekette oynamak istediği rol hakkında söyleyeceklerine açık olun.

Onlara bu yolu zorluyormuş gibi görünmemeye dikkat edin, bu da ister istemez bunalmış, endişeli veya sorumluluk altında ezilme duygularına neden olabilir.

Daha aktif bir şekilde bunun içinde yer almak istiyorlarsa size gelmelerine izin verin ve yerel eylemle başlayan küresel bir sorumluluk olarak iklim değişikliğiyle mücadelenin önemini vurgulayın.

İlk konuşma zor olabilir, ancak bu konuşmaları devam ettirmek önemlidir. Devam eden iletişim, her çocuğun geleceğini şekillendiren bir konu etrafında kritik öneme sahiptir.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.