Almanya’nın en üst mahkemesi: Hükümet emisyon azaltma hedeflerini artırmalı

Almanya’nın en yüksek mahkemesi, yükselen deniz seviyesinin aile çiftliğini yutmasından endişe eden genç bir kadının başvurusunu değerlendirdi. Genç kadının lehine karar veren mahkeme, hükümetin 2019 iklim değişikliği yasasını sıkılaştırması için yıl sonuna kadar süre verdi.

Almanya Anayasa Mahkemesi perşembe günü açıkladığı kararda yasanın kendi başına gelecek nesillerin haklarını ihlal etmediğini ancak 2031’den itibaren karbon emisyonlarında daha fazla kesinti yapılması için yeterli düzenlemeyi yapmadığını söyledi.

‘Şikayetçilerin özgürlükleri ihlal ediliyor’

Davacılar arasında, Kuzey Denizi‘ndeki Pellworm adasında bir çiftçi ailenin kızı olan Sophie Becksen vardı. Becksen, yükselen deniz seviyesinin alçakta yatan adasını yutacağından ve kendisine hiçbir miras bırakmayacağından korkuyordu.

Fotoğraf: Shutterstock

Mahkeme yaptığı açıklamada, “İtiraz edilen hükümler, bazıları hala çok genç olan şikayetçilerin özgürlüklerini ihlal ediyor. Yasadaki hükümler, büyük emisyon azaltma yüklerini 2030’dan sonraki dönemlere geri döndürülemez bir şekilde yüklüyor” ifadeleri kullanıldı.

Yasa ne vadediyor?

Yasa, Almanya’nın 2030’a kadarki karbondioksit emisyonlarının 1990’dakine kıyasla en az yüzde 55 daha düşük olmasını ve 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşmasını taahhüt ediyordu.

Söz konusu yasaya Becksen’in de aralarında bulunduğu dört kişi itiraz etmişti. Dava Greenpeace ve Fridays for Future gibi çevre gruplarının desteği ile açılmıştı.

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete