DünyaAvrupa'da Yeşil DalgaManşet

Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vesfalya’ya Yeşiller damgası

0

Almanya‘da yaklaşık 18 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık eyaleti olan  Kuzey Ren Vestfalya‘da (NRW) eyalet parlamentosu seçimleri yapıldı.  Resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçimi halen iktidarda olan Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) yüzde 35 oy oranıyla önde tamamladı. Oyların yüzde 27,5’ni alan Sosyal Demokrat Parti (SPD), eyaletteki şimdiye dek en kötü sonucu olarak ikinci sırada yer alırken, Yeşiller Partisi 2017 seçimine göre oylarını üç kat artırarak yüzde 18,2 oyla seçimin en kazançlı partisi oldu. Sol Parti yüzde 2,1 oyla beklendiği gibi meclis dışında kaldı.

FDP kılpayı, AfD oy kaybetti

Mevcut hükümette koalisyon ortağı olarak yer alan Hür Demokrat Parti (FDP) ise ilk belirlemelere göre yüzde 5 oy oranıyla barajı kıl payı geçti. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) de geçen seçime göre oy kaybederek, yüzde 5,6 oranında oy topladı. AfD, 2017 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 7,4’ünü almıştı.

Oylarını geçen seçime göre yaklaşık üç katı artıran Yeşiller ise 18,5 oranında oy aldı. Böylece Yeşiller NRW’deki en iyi sonucu elde ederek, bu seçimlerin belirleyici partisi olarak öne çıktı.

Altı Türkiye kökenli kadın Meclis’te

Seçim sonucunda Yeşiller listesinden aday olan Türkiye kökenli adaylar Berivan Aymaz, Gönül Eğlence, İlayda Bostancıeri, Dilek Engin ve Meral Thoms milletvekili seçildi.

İlk sonuçlara göre SPD’den de Volkan Baran, Serdar Yüksel ve İbrahim Yetim yeniden milletvekili seçildiler. SPD’den Tülay Durdu, dördüncü milletvekili olarak ilk kez Meclis’e girdi.

13 milyon seçmeniyle “küçük federal meclis seçimi” olarak nitelenen NRW seçiminin sonuçları, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan Federal Hükümet için, özellikle de başbakan SPD’li Olaf Scholz için “kötü not” olarak yorumlanıyor.

Yeşiller kilit parti konumunda

DW’nin aktardığına göre, mevcut koalisyonun küçük ortağı FDP’nin uğradığı oy kaybı, eyaletteki koalisyonun da sonunu getirdi. CDU ve FDP’nin çıkardığı milletvekillerinin sayıları iki partinin yeniden hükümeti kurmasına yetmiyor.

En güçlü koalisyon olasılığı seçimin galipleri CDU ile Yeşiller’in kuracağı bir hükümet. Bu gerçekleşirse, SPD eyaleti olarak bilinen NRW’de bir ilk olacak. İkinci bir olasılık ise federal düzeyde olduğu gibi SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşacak üçlü koalisyon. CDU ile SPD’nin oluşturacağı “büyük koalisyon”a ise şans verilmiyor.

Lange: İklim dostu bir politika olmalı

Federal Yeşiller Partisi başkanı Ricarda Lange, hükümetin NRW’ye dahil olması durumunda iklim dostu ve sosyal bir döngüde ilerlemek istediklerini söyledi. ZDF web sitesine konuşan Lange, “Hükümetin nihai olarak kiminle kurulacağı, iklim açısından nötr bir dijital geleceğin önünü kimin açabileceğine bağlı. Makul kiralar da önemli” dedi. Lange, sonuçların ardından şunları söyledi:

“Bence bu sonuç, insanların, sorunlara  güncel cevaplarımız olduğunu düşündüklerini gösteriyor. Seçmenler, Rus fosil yakıtlarından olabildiğince çabuk kurtulmanın ve bunun değişim zamanlarında güvenlikle ilgili olduğunu anladılar. Artık Yeşil siyaset ile gerçek siyasi değişimi hayal edebilecekler.”

Scholz SDP’ye oy kaybettirdi

Seçimde eyaleti ilgilendiren konulardan çok Almanya çapındaki konular ile Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırısının etkili olduğu belirtiliyor ve SPD’nin yenilgisinin sorumlusu olarak Federal Başbakan Olaf Scholz gösteriliyor. Bunun sebebi olarak da Scholz’un Ukrayna’ya ağır silah gönderme konusundaki çok çekimser tutumu ifade ediliyor.

En fazla oyu alan CDU’nun Başbakan adayı Hendrik Wüst, geçen yılın ekim ayından bu yana eyalet başbakanı olarak görev yapıyor. 2017 yılında eyalet parlamentosu seçimlerini kazanan CDU, Hür Demokrat Parti (FDP) ile Armin Laschet liderliğinde koalisyon hükümeti kurmuştu. Wüst, CDU’dan Angela Merkel’in yerine başbakan adayı olduğu için istifa eden Laschet’ten sonra NWR Başbakanlığına getirilmişti.

Ancak Wüst liderliğindeki CDU’nun aldığı oy tek başına hükümeti kurması için yeterli değil. Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Almanya’da “Sondaj görüşmeleri” olarak adlandırılan, siyasi partilerle koalisyon müzakereleri öncesindeki ön görüşmelere başlanacak.

Federal hükümetin ortakları SPD ve FDP’nin eyaletteki oy kaybı ve Yeşiller Partisi’nin büyük oy artışının Yeşiller’in ana koalisyondaki konumunu da epeyce güçlendireceği belirtiliyor. Üç hafta önce yapılan Schleswig Holstein eyaletindeki seçimlerde de SPD ve FDP büyük oy kaybına uğramış, CDU ile Yeşiller oylarını artırmıştı.

Almanya siyasetini belirleme gücüne sahip

Köln, Bonn, Düsseldorf, Essen ve Dortmund gibi büyük şehirlere ev sahipliği yapan Kuzey Ren Vestfalya eyaleti  20 milyona dayanan nüfusuyla Almanya siyaseti açısından da önemli bir ağırlığa sahip. Bu nedenle NRW seçimleri “Küçük genel seçimler” olarak da adlandırılıyor. Eyalet parlamentosunda 181 milletvekili görev yapıyor. Burada iktidarı oluşturan parti veya partiler, Federal Parlamento’da alınan kararları onaylayan son merci olan Eyaletler Meclisi’ndeki yapıyı da önemli ölçüde belirleyebiliyor.

18 yaş üzeri yaklaşık 13,2 milyon seçmenin bulunduğu eyalette 29 parti seçime katıldı. Mektupla da oy kullanılabildiği için bir çok seçmen sandığa gitmeden, oy pusulalarını postayla yolladı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.