Almanya‘da ulaşım sektörünün çalışanları, ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikaların çağrısı üzerine dün (27 Mart) bir gün sürecek bir “uyarı grevine” gitti.
Alman sendikaları, ücret ve çalışma koşulları konusunda artan anlaşmazlık nedeniyle ülke çapında ulaşım grevine gideceklerini perşembe günü duyurmuştu.
Ulaşım çalışanlarının grevinin gece yarısı başlamasıyla birlikte havaalanları, otobüs ve tren istasyonlarında hayat durma noktasına geldi. Almanya Havalimanları Birliği‘ne göre, grevden yaklaşık 380 bin yolcu etkilendi.
Almanya’nın en büyük sendikalarından Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ile Demiryolu Çalışanları Sendikası (EVG) yüksek enflasyona karşı daha iyi ücrete zorlamak için ulaştırma sektöründe çalışanları 27 Mart’ta bir günlük toplu uyarı grevine gitmeye çağırdı.
Ülkenin en büyük havalimanları olan Münih ve Frankfurt’ta uçuşlar askıya alındı. Alman demiryolu işletmecisi Deutsche Bahn, uzun mesafeli tren seferlerini iptal ettiyse de grev kararını ‘gereksiz ve bir amaca hizmet etmeyen eylem’ olarak nitelendirdi.
Ver.di Sendikası Başkanı Frank Werneke, Bild am Sonntag’a yaptığı açıklamada, bunun on yıllardır yapılmış en büyük grev ve emek eylemi olduğunu söyledi.
Ver.di sendikası, toplu taşıma ve havaalanları da dahil olmak üzere kamu sektöründe yaklaşık 2,5 milyon çalışan adına müzakere ediyor. EVG, Deutsche Bahn ve belediye ulaşım şirketlerinde yaklaşık 230 bin çalışan için pazarlık yapıyor.
Sendika, hem Ver.di hem de kamu sektörü çalışanları için müzakerelere liderlik ederken, artan yaşam maliyetleri karşısında maaşlarının yetersiz kaldığı gerekçesiyle ulaşım sektörü çalışanları için zam talep ediyor. Almanya’da alışılmışın dışında yüksek enflasyonun etkilerine karşı çalışanlara yüzde 10,5 veya en az 500 avro ücret artışı istiyor.
EVG ise çalışanların ücretlerine yüzde 12 zam veya ayda en az 650 avro daha fazla ücret talep ediyor.
Bazı sendikalar grev çağrısı yapan sendikaların ölçüsüz taleplerde bulunduğunu ifade etti.
Grevle birlikte sendikalar ile işverenler arasında yeni müzakereler başladı. Ülkede son yıllarda gerçekleştirilen en geniş çaplı iş bırakma kararıyla sendikalar, işverenler üzerinde baskı oluşturmayı amaçlıyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…