DünyaManşetTarım-Gıda

Almanya’da sadece perakende sektöründe her yıl 500 bin ton gıda çöpe atılıyor

0

Almanya‘da Johann Heinrich von Thünen Enstitüsü tarafından yapılan ve alanında ilk olmaz özelliği taşıyan bir araştırmaya göre, ülkede perakende sektöründe yılda 500 bin ton gıdanın çöpe atıldığını ortaya koydu.

Araştırma, 13 şirketle yakın işbirliği içinde yapılırken, süpermarket zincirleri, indirim marketleri ve hipermarketlerle birlikte kişisel bakım marketleri, fırın, kasap, haftalık pazarlar, benzin istasyonları ve internet alışveriş şirketleri gibi perakendeciler de incelendi.

Sonuçlar şaşırtıcı

Yapılan araştırmaya göre; süpermarket, indirimli marketler ve hipermarketlerde yılda 290 bin, diğer perakendecilerde de 210 bin ton gıda çöpe atıldı.

Johann Heinrich von Thünen Enstitüsü’nün proje yöneticisi Thomas Schmidt, 2015’te yapılan eski araştırmayı hatırlatarak, o araştırmada sadece süpermarket, indirim marketleri ve hipermarketlerin incelendiğini; yeni araştırmanın daha net veriler ortaya koyduğunu belirtti.

En çok ciro kaybı fırıncılık sektöründe

Gıda atıklarının ciroda en büyük kayba yol açtığı sektör, yüzde 6’lık kayba uğrayan fırınlar oldu. Fırınları, yüzde 4,3 ile manavlar izledi.

Dondurulmuş gıda, içecek ve kuru gıda sektörlerinde de atıkların yol açtığı ciro kaybı oranı 0,3 olarak belirlendi.

En büyük pay özel hanelere ait

2015 yılı verilerine göre, çöpe atılan gıda maddelerinde en büyük pay yüzde 52’lik oranla özel hanelere ait.

Fakat, özel hanelerde çöpe atıldığı varsayılan gıdaların, ne kadarının gerçekten çöpe gittiği, ne kadarının bağışlandığı, ne kadarının hayvan maması gibi başka şekillere dönüştürülüp kullanıldığına dair bir bilgi bulunmuyor.

Uzmanlar, atık gıdaların yaklaşık yüzde 30’unun bağış olarak verildiğini düşünüyor.

Almanya hükümeti, gıdada israfı azaltmak için, 2019 yılında bir eylem planı açıklamış ve yılda çöpe atılan 11-13 milyon tonluk gıda miktarını 2030’a kadar yarıya düşürmeyi planladıklarını açıklamıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.