Kategoriler: DünyaManşet

Almanya’da Erdoğan’a protesto, ödül iptal

Cumartesi günü Alevi Birliği’nin çağrısıyla düzenlenen ve 22 bin kişinin katıldığı, Bochum

Erdoğan Almanya'da protesto edildi

kentinde düzenlenen protesto gösterisinde, Erdoğan’a tepkiler ifade buldu.

Almanya’nın Bochum kentine bir ödül merasimi için gitmesi beklenen Başbakan Recep Teyyip Erdoğan, ziyaretini Afganistan’da 12 askeri personelin ölmesi üzerine, son anda iptal etmişti. Erdoğan, demokratikleşme üzerine attığı adımlar için Avrupa Birliği alanında Steiger Ödülü’ne layık görülmüştü. Türkiye’de antidemokratik uygulamaları yüzünden artan eleştirilerle yüzleşmek zorunda kalan Erdoğan’ın ödülü ödülünü Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder’in elinden alması bekleniyordu. Ancak protestolar ve gelen tepkilerin ardından ödül komitesi, Erdoğan’ın son dakikadaki iptalini gerekçe göstererek ödülü eski Alman Federal Cumhurbaşkanı Horst Köhler’e vereceğini açıkladı.

Stieger ödülü yerel ve özel bir girişimle bu eski madenci kentini öne çıkarmak amacıyla yedi yıldır verilen bir ödül ve bu sene Erdoğan’ın seçilmiş olmasında,  Almanya-Türkiye 50. dostluk yılını kutlamak amacının etki sahibi olduğunu ödül komitesi de ifade ediyordu.

Protestolar adına açıklama yapan Almanya Alevi toplumunun genel sekreteri Ali Doğan “Erdoğan tarafından temsil edildiğimize inanmıyoruz. Erdoğan baştan aşağı bir anti-demokrat ve insaniyet veya açıklık adına herhangi bir ödül almamalı” dedi. Gerek muhafazakar gerekse Yeşil siyasetçiler de ödülün Erdoğan’a verilmesini protesto etti. Alman Yeşilleri adına konuşan Mehmet Kılıç, Erdoğan’ın ne Avrupa ile ilişkileri ne de dini özgürlükleri ve hogörüyü geliştirdiğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de Sivas katliamı davası için verilen zamanaşımı kararının protestoların büyük katılımla yapılmasında etkili olduğu düşünülüyor.

(DW, Zeit Online, Yeşilgazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi