İklim KriziDünyaManşet

Almanya, Greenpeace yöneticisi Jennifer Morgan’ı iklim elçisi olarak atadı

0

Almanya, Avrupa‘nın en büyük ekonomisi ve en büyük CO2 yayıcısı. Morgan’ın söz konusu görevi devralmasıyla, uluslararası iklim krizi diplomasisini ele almak için belirlenmiş elçileri olan küçük bir ülke grubuna Almanya’nın da katılması, bu nedenle büyük önem taşıyor.

Geçen yıl John Kerry, Amerika Birleşik Devletleri’nin iklim için ilk başkanlık özel elçisi olmuştu. Çin, Danimarka, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Marshall Adaları‘nın da iklim elçileri bulunuyor.

Aralık ayında Yeşiller ve liberal Hür Demokratlarla koalisyon kurarak göreve başlayan Şansölye Olaf Scholz, iklim değişikliğiyle mücadelede daha iddialı eylemler yapılması için baskı uygulayacak, büyük ekonomilerden oluşan bir “kulüp” kurma sözü vermişti. Almanya, bu yıl G7’nin başkanlığını da yürütüyor.

Tufts Üniversitesi- Fletcher Okulu Dekanı ve Dünya Bankası ile Birleşmiş Milletler’de üst düzey iklim pozisyonlarında bulunan Rachel Kyte, atamayı, “Bence bu Almanya’nın G7 liderliğinde, iddialı bir iklim eylemi yürüten ve dünyadaki farklı ülke ve toplulukların önümüzdeki görevin büyüklüğünü nasıl gördüğünü anlayan birinin olacağı anlamına geliyor” şeklinde değerlendirdi. 

Radikal aktivist

İklim değişikliği düşünce kuruluşu E3G‘nin kıdemli politika danışmanı Jennifer Tollmann da Reuters’e şunları söyledi: “Jennifer Morgan, Paris Anlaşması müzakerelerinin merkezinde yer alan bir kadın. Scholz’un kurmak istediği iklim kulübüyle ilgili vizyonunun… gerçekten ortakları bir araya getirdiğinden emin olmak için en iyi seçim.”

Morgan, Greenpeace aktivistlerinin eylemlerine sık sık katılan bir yönetici. Geçen yıl da Shell’a ait bir rafineriye yönelik gemi trafiğini engellemek için eylem yapan 40 Greenpeace aktivistine katılmıştı.

Atanması aynı zamanda Avrupa’nın, birliğe ithal edilen kirletici mallara CO2 emisyonu maliyetlerini dayatan ve dünyanın ilk karbon sınır tarifesi de dahil olmak üzere uluslararası iklim politikalarını uygulamaya çalışmasıyla aynı zamana denk geliyor.

Avrupa’nın tavrı, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere ticaret ortaklarının hoşuna gitmemişti. Bu nedenle ülkeleri verginin korumacı bir araç değil, iklim değişikliğiyle mücadele için tasarlandığına ikna etmek için büyük bir diplomatik çaba yürütülmesi gerekecek.

Bakan Baerbock, Morgan’ı kabine tarafından onaylandıktan sonra medyaya tanıtacak.

Uluslararası iklim politikasının belirlenmesi ve yürütülmesi yetkisi, yeni iktidar koalisyonunda Çevre Bakanlığı’ndan Dışişleri Bakanlığı’na geçmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.