DünyaManşet

Almanya açıkladı: Ülkede 1500’den fazla sığınmacı çocuk kayıp

0

Almanya, geçtiğimiz hafta ülkede refakatçisiz, reşit olmayan 1579 sığınmacı çocuğun kayıp olduğunu açıkladı. Federal Kriminal Polis Bürosu‘ndan (BKA) alınan rakamlara göre de 14-17 yaşlarında 972 genç ve 13 yaşına kadar da 607 çocuk kayıp. BKA önceki yıllara göre sayının azaldığını da ekledi.

Açıklanan bu rakamların önceki yıllara göre düşüş göstermesinin nedeninin ülkeye son yıllarda az sayıda sığınmacının gelmiş olmasından kaynaklı olduğu söylendi.

Bir başka neden olarak ise kayıp listesinde olan gençlerin bir kısmının artık reşit olması. Reşit olanlar kayıp çocuk listesinden otomatik olarak düşüyor.

2015 yılında 8 bin 900’den fazla çocuk ve gencin kaybolduğu açıklanmıştı. Ağustos 2016 yılında da kayıp çocuk ve gençlerin sayısı 9 bin olarak açıklanırken, 2018’in başında 5 bin 334, 2019’un başında 3 bin 192 ve Nisan 2020’de bin 880 olarak açıklanmıştı.

Çocukların akıbeti belirsiz

Duvar‘dan Ayşegül Karakülhancı‘nın yazısına göre, BKA çocuk ve gençlerin Almanya’nın diğer şehirlerinde ya da diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan ebeveynlerini, akrabalarını, tanıdıklarını ziyaret etmek için bulundukları yerden ayrıldıklarını söyledi.

BKA raporunda pasaportsuz seyahat edenlerin ya da isimleri farklı yazılmışsa bu kişilerin de verilere yansıdığını hatırlatarak bir  kişinin birçok kez kayıp olarak kaydedilmiş olabileceğine dikkat çekti.

1500’den fazla sayıda kaybolan çocuğun şu an hayatta oldukları ya da tehlike altında olup olmadıkları bilinmiyor. Konuyla ilgil konuşan Alman Çocuk Yardım Örgütü (Das Deutsche Kinderhilfswerk e. V.) Başkanı Thomas Krüger, yetkililerin mümkün olduğunca çok sayıda çocuğun başına ne geldiğini detaylı bir şekilde açıklamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Genel olarak azalan kayıp sığınmacı çocuk rakamlarının rehavete ve iyimserliğe neden olduğunun da altını çizdi.

Kayıp çocuklar risk altında

Federal Refakatsiz Küçük Mülteciler Birliği de (BumF) çocukların yaşamlarının ve vücut bütünlüklerinin risk altında olduğunun varsayılması gerektiğine vurgu yaptı.

Ayrıca, BumF küçük çocukların insan kaçakçılarına borçlarını geri ödemek zorunda oldukları için seks işçiliğine ve hırsızlığa zorlandıklarına dair göstergeler olduğunu söyledi.

Avrupa Kayıp Çocuklar örgütü (Missing Children Europe ) suç ağlarının giderek daha fazla refakatsiz sığınmacı çocuğa yoğunlaştığını ve bakım tesislerinden ayrılmaları için onlara psikolojik ve fiziksel baskı uygulandığına dikkat çekti.

BumF ve Alman Çocuk Yardım Örgütü, kayıp çocuklar için daha yoğun bir arama çağrısı yaparak, çocuk ve genç sığınmacılara yardım organizasyonlarının daha donanımlı hale getirilmesi, aile birleştirmeye ilişkin adım atması gerektiğine vurgu yaptı.

Tüm bunların yanında BumF, refakatsiz çocuklarının sınır dışı edilmekten korkarlarsa devletten saklanmaya devam edeceklerini ve bunun da sömürü riskini artıracağını belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.