EnerjiManşet

Almanya 8 komürlü termik santrali daha kapatma hazırlığında

0

The Sydney Morning Harald‘da yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Bahar Baştüzel‘in çevirisi ile sunuyoruz

* * *

Almanya, Reuters ajansı tarafından Pazar günü açıklanan bir belgeye göre, iddialı iklim hedeflerine ulaşmak adına ülkedeki bazı kömürlü termik santrallerinin kapatılması için enerji şirketlerini zorlayacak yeni bir yasa üzerinde çalışıyor.

Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısıyla, enerji şirketlerinden karbon salımlarını 2020 yılına kadar asgari 22 milyon ton azaltmaları istenecek.

12

Böylece, şimdiye kadar devre dışı bırakılan 50 kadar tesise ek olarak 8 tane daha kömürlü termik santralin kapatılması söz konusu olabilir.

Hedef sera gazlarını %40 azaltmak

Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya 2020 yılına kadar sera gazı salımlarını, 1990 seviyesi baz alınarak, %40 oranında azaltmayı hedefliyor. Ancak Çevre Bakanlığı daha şimdiden ülkenin bu hedefi yüzde 5 ila 8 arasında ıskalama riski olduğu konusunda uyarıyor.

Almanya’da, ülkedeki toplam enerji üretiminin yaklaşık %25’i yeşil enerji sektöründen karşılanıyor. Buna rağmen çevreciler, ülkenin geçtiğimiz seneki enerji üretiminin neredeyse yarısını sağlayan kömürlü termik santrallere olan bağımlılığı eleştirmeye devam ediyor.

Yasanın yürürlüğe konması durumunda karbon salımlarındaki son azaltma, aralarında RWE, E.On ve Vattenfall gibi büyük şirketlerin de bulunduğu Almanya enerji şirketleri arasında eşit olarak paylaşılacak.

Bununla birlikte, şirketler hangi santralleri devre dışı bırakacaklarına kendileri karar verebilecek.  Belgeye göre bu konuda şirketlere azami esneklik sağlanacak.

11...

Sektör kaynaklarına göre, Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’in Pazartesi günü Berlin’de enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle yasa tasarısı üzerinde görüşmesi bekleniyor. Özel sektörün, santrallerin kapatılmaya zorlanması durumunda devletten tazminat talep etme ihtimali de bulunuyor.

Alınan yeni tedbir, Başkan Angela Merkel’in kabinesinin 3 Aralık’ta üzerinde karar vermesinin beklendiği yeni iklim kurallarının bir parçası olarak görünüyor. Bu kurallar aynı zamanda enerji verimliliğini artırmak için atılması gereken adımları da içeriyor.

Merkel hükümeti, 2025 yılına kadar toplam enerji üretiminin %40-45’inin, 2035 yılına kadar ise %55-60’ının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamasını hedefliyor – uzmanlar bunun sanayileşmiş bir ülke için oldukça iddialı olduğunu söylüyorlar.

Avrupa Birliği geçen ay 2030 yılına kadar sera gazı salımlarını en az %40 oranında azaltmayı kabul etmişti.

 

Haberin İngilizce Orjinali

Yeşil Gazete için çeviren: Bahar Baştüzel

(Yeşil GazeteThe Sydney Morning Harald)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.