DoğaDünyaManşet

Almanya, 2020 yılı için belirlediği iklim hedeflerine ulaştı

0

Almanya, 2020 yılı için belirlediği iklim hedeflerine ulaştı. Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze ve Federal Çevre Dairesi (UBA) yetkilileri ülkenin iklim raporunu dün Berlin‘de açıkladı.

Raporda, 2020’deki sera gazı emisyonunun 1990 yılına kıyasla yüzde 40,8, 2019 yılına kıyasla ise yüzde 8,7 oranında düştüğü kaydedildi.

Federal Çevre Dairesi’nin verilerine göre, geçtiğimiz yıl Almanya’da yaklaşık 739 milyon ton sera gazı emisyonu gerçekleşti. Bu rakamın 2019 yılına göre 70 milyon ton daha az olduğu belirtildi.

Emisyonunun azalmasında salgının etkili olduğu düşünülüyor

Federal Çevre Dairesi, sera gazı emisyonundaki düşüşün üçte birinin koronavirüs salgını ve etkileriyle ilgili olduğunu söylüyor.

Ülkede ilkbahardaki kapanma nedeniyle birçok fabrikada üretim durmuş, sosyal mesafe kısıtlamaları sebebiyle otomobil veya uçakla daha az seyahat edilmişti. Tüm bunların da sera gazı emisyonunun azalmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

Federal Çevre Dairesi Müdürü Dirk Messner, koronavirüs salgını yaşanmasaydı da ülkede sera gazı emisyonunda düşme beklediğini dile getiriyor. Ancak, emisyonu 1990 yılına kıyasla yüzde 40 oranında azaltma hedefine ulaşılmasının da zor olacağını ekliyor.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Çevre Bakanı Schulze ise sera gazı emisyonunun azalmasında koronavirüsün etkili olduğunu, ancak bununla birlikte Almanya’da 2019 yılında kabul edilen iklim koruma yasasında kaydedilen ilerlemenin de etkili olduğu dile getirdi.

Bakan Schulze, “Almanya’nın 2020 için belirlediği iklim hedeflerine ulaşması rahat olmam için bir neden değil” diyerek, Avrupa Birliği‘nin (AB) iklim hedeflerini yukarıya çekeceğini ve bunun ülke için de sonuçları olacağını kaydetti. Bakan Schulze, bu nedenle de Almanya hükümetinin rüzgar ve güneş enerjisinin yaygınlaştırılmasıyla ilgili planlarını önümüzdeki 10 yıl içinde iki katına çıkartması gerektiğini vurgularken, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunun 1990 yılına kıyasla yüzde 55 daha az olmasının hedeflendiğini de ekledi.

Federal Çevre Dairesi’nin raporuna göre ise, bu yıl iklim koruma hedeflerine ulaşamayan tek bakanlık İçişleri, İmar ve Yurt Bakanlığı oldu.

Ülkenin iklim koruma adımları yetersiz bulunuyor

Muhalafetteki Yeşiller ve Sol Partiyle birlikte çevre koruma örgütleri de hükümetin iklim koruma konusundaki adımlarını oldukça yetersiz buluyor.

Yeşiller partili Lisa Badum, çevre dostu yöntemlerle üretilen elektrik enerjisinin yaygınlaştırılması, bununla birlikte iklime zarar vermeyecek sanayi ve elektrikli otomobillere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Sol Partili Susanne Hennig-Wellsow da iklime zararlı makam otomobillerine verilen sübvansiyonların sona erdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Greenpeace‘ten Lisa Göldner, Almanya’nın iklim koruma hedeflerine ulaşmasının asıl nedeninin koronavirüs salgını olduğunu söyledi ve hükümetin kararlarının iklim korumada yeteri kadar etkili olmadığını belirtti.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.