Merkel, bugün eyalet hükümetlerinin başbakanlarıyla toplantısının ardından yaptığı açıklamada, denetimler tamamlanana kadar Biblis A ve B, Neckarwestheim, Brunsbüttel, Isar 1, Unterweser ve Phillippsburg reaktörlerinin devre dışı bırakılması konusunda mutabakata vardıklarını duyurdu. Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketlerinin yol açtığı nükleer tehlike üzerine Alman hükümeti nükleer santral denetimlerinin gözden geçirileceğini duyurmuştu.
Almanya başbakanı Angela Merkel 15 Haziran’a kadar sürecek geçici kapatmanın ardından yenilenebilir enerjiye hız vereceklerini ve reaktörlerin güvenlik standartlarını geliştireceklerini söyledi.
Nükleerden çıkış
SPD-Yeşiller hükümetinin kararıyla 1998’de nükleerden çıkış yasasını kabul eden Almanya bir kaç yıl öncesine dek santrallarını 2021’de devre dışı bırakmayı öngörüyordu. Ancak Angela Merkel liderliğindeki koalisyon hükümeti, bu stratejiyi gevşetmeye başlamıştı. Hükümet, ülkedeki 17 nükleer reaktörün planlanandan ortalama 12 yıl daha fazla hizmet vermesini kararlaştırmıştı.
Ancak bu karar tepki çekti. Yaklaşık yüz bin kişi hafta sonunda 45 kilometrelik bir insan zinciri oluşturarak hükümeti protesto etmişti. Bugün de çok sayıda protestocu başbakanlık önünde toplanarak ‘şalteri indir’ sloganları attı.
Merkez sağ hükümet, şimdiye dek ülke yenilenebilir kaynaklardan daha çok enerji üretecek duruma gelene dek santrallara ihtiyaç olduğu görüşünü savunuyordu. Ancak plana karşı çıkanlar hükümeti enerji şirketlerine boyun eğmekle suçluyordu.
Halk istemiyor
ARD televizyonunun yayınladığı yeni bir ankete göreAlmanya’da halkın yüzde 53’ü ülke elektriğinin dörtte birini karşılayan nükleer santralların tamamının hemen kapatılmasını istiyor. Ankete göre halkın %80’i Japonya’da yaşanan kazanın bir benzerinin Almanya’da da yaşanabileceğini ve ülkenin nükleerden tamamen çıkış stratejisinin sürdürülmesi gerektiğini söylüyor.
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir bugün yaptığı konuşmada eski nükleer santralların derhal kapatılması gerektiğini söylemişti. (DW, BBC, AFP, Grüenen.de)
(Yeşil Gazete)
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…