Almanya 2022 yılına gelmeden nükleer enerjiyi aşamalı olarak terk etme kararı aldı. Bunu takiben Alman Hükümeti, ülkenin enerji üretim altyapısına-güneş ve rüzgar dahil olmak üzere-tarihte benzeri görülmemiş ölçekte yatırım yapmaya hazırlanıyor.
Şansölye Angela Merkel’in sunduğu programda yenilenebilir enerji kaynaklarının, ülkenin enerji ihtiyacının beşte birini karşılayan 17 nükleer santralin yerini alması öngörülüyor. Yeni kaynakların en önemlisi denize kurulacak ve New York şehrinin altı katı alanı kaplayacak olan rüzgar tarlaları. Proje 2800 mil uzunluğunda yüksek voltaj güç kablosu gerektiriyor, yani Londra-Bağdat arası mesafeden biraz fazla. Bu dönüşümün maliyeti ülkenin 2011 yılı Yurtiçi Gayrisafi Milli Hâsılasının yüzde sekizine, yani 200 milyar Euro civarında (263 milyar dolar) bir meblağa denk geliyor.
Almanların nükleer enerjiyi terk etme kararı birçok tartışmaya sebep oldu çünkü bunun sonucunda ortaya çıkacak yüzde yirmilik açığı karşılamak için fosil yakıtlara dönüş yapmak zorunda kalınacağına inanlar var. Almanya’nın yöneticileri, sadece nükleer enerjinin yerini doldurmak için değil, geleceğin önemli enerji üreticileri arasında yer almak için de yenilenebilir enerjiye yönelmiş durumda. Eğer program başarılı olursa, Almanya’nın enerji planındaki yenilenebilir enerji payını 2020 yılına kadar 35%’e, 2030’a kadar %50’ye ve 2050’ye kadar %80’e çıkarmasına yardımcı olacak.
Almanya, 2011 sonu itibariyle 53.8 GW gücünde güneş ve rüzgar enerjisi üreten, dünyanın en büyük yenilebilir enerji ağına sahip durumda. Yine de yeterince değerlendirmeyen bir enerji kaynağı daha var: denizin içine kurulan rüzgar tarlaları. Almanya, açık denize içine kurulan rüzgar türbinlerinden şu ana kadar sadece 48 MW enerji üretti. Bu 27 GW üreten kara tesisleri ile kıyaslandığında ufak bir rakam. Şansölyenin yeni programı bu hedefe ulaşma konusunda önemli bir adım olacak.
Almanya’nın programı bir çok kişi tarafından ekonomik bir kumar olarak görülüyor ama yine de geleneksel enerji üretim şirketleri (nükleer üreticileri dahil) şimdilerde bu plana yatırım yapmak için istekli görünüyor. Bir finans ve enerji analistine göre plan, Almanya’nın enerji pazarını devasa bir enerji laboratuarına dönüştürecek.
Çeviri: Tuğçe Tuğran
(Yeşil Gazete, EnergyMarketPrice.com)