ManşetYeşil Havadis

Alman Yeşiller’inden esrar yasası: Ot içelim ama doğru şekilde

0

Spiegel Online‘da 4 Mart 2015’de yayınlanan yazıyı Hakan Ozan Erzincanlı‘nın derleme çevirisi ile sunuyoruz

* * *

Vergi gelirlerinde milyarlar, polisin iş yükünde hafifleme: Yeşiller – sıkı şartlara bağlı olarak ve gençler hariç tutularak – kenevirin serbest bırakılması çağrısı yapıyor. İlk defa ortaya bir kanun tasarısı çıkarılıyor.

Yeşiller partisi yıllardır Alman ilaç politikasında, özellikle esrar konusunda bir dönüşüm çağrısı yapıyor. Küçük parlamenter girişimler ve bazı bireysel eylemlerle geçen on yılın sonunda, ilk kez Yeşiller tam bir kanun tasarısı teklifi sunuyor. Söz konusu teklif bu ayın sonunda kadar Almanya Federal Parlamentosuna sunulmuş olacak.

18.alman-yesillerinden-esrar-icelim-ama-dogru-sekilde-yesil-gazete

“Esrar Kontrol Kanunu (CannKG) Taslağı” adlı 71 sayfalık taslak metin ile esrar, kubar gibi kenevir ürünleri alış-verişi, tüketimin suç olmaktan çıkarılışı ve aynı zamanda gençleri koruyucu önlemlerin arttırılması düzenleniyor. Yasanın amacının aynı zamanda “esrarı organize suç örgütlerinin elinden almak” olduğu belirtiliyor. Her dört yılda bir yasanın parlamento tarafından gözden geçirilmesi öneriliyor.

Söz konusu kanun taslağının önemli noktaları şunlar:

Tüketim: Yetişkinler şahsi kullanım için 30 grama kadar esrar alabilir veya üç kenevir bitkisi alabilir veya sahip olabilir. 18 yaş altı çocuk ve gençlerin esrar alması ya da buna sahip olması yasaktır.

Üretim: Esrar üretimi, satışı ve ticareti sıkı kontrol altındadır. Ayrıca resmi izin gerekmektedir. Bu izinler sadece özel kontrollerle verilir. Dahası dokümantasyon, raporlama gereklilikleri ve emniyet tedbirleri mevcuttur.

Satış: Satış sadece esrar mağazalarında gerçekleşir. Internet üzerinden ve sigara gibi makineler ile satış mümkün değildir. Satış yerleri, özellikle gençlerin korunması amacıyla sıkı kurallara tabidir. Bu sebeple 18 yaşından küçüklerin bu mağazalara girmesine izin verilmez. Ayrıca çalışanlar özel bir eğitim almış olmak zorundadır.

Tüketici koruma: Kenevir ürünleri, sadece temiz kenevir bitkisinden elde edilir. Satış için sıkı etiketleme ve markalama şarttır. Pakette gençlerin korunması ve bağımlılık tehlikesi yanı sıra dosaj ve etkiye dair bilgilendirme bulunur. Reklam sıkı şekilde yasaklanmıştır.

Vergilendirme: Ürüne göre gram başı 4 avrodan 6 avroya kadar değişen tüketim vergisi uygulanmalıdır. Böylece fiyat, mevcut karaborsa fiyatlarına yakın olur.

Araç kullanımı (trafik): Alkolde olduğu gibi bir limit olmalıdır. Öngörülen limit mililitrede beş nanogramdır. Cezalandırma alkolde olduğu gibidir.

Bu Almanya Federal Parlamentosuna sunulan ilk esrar yasası olacaktır. Son yıllarda gitgide artan sayıda uzman, Almanya’ da esrar reformu yapılması gerektiği yönünde görüş bildirmekte, bu sebeple diğer partiler de bu konuyu tartışmaktadırlar. Ayrıca ABD’ nin bazı eyaletleri (1) yanında Portekiz (2), Uruguay (3) gibi ülkeler de hali hazırda bu tip yasa değişikliklerine gitmektedir. Çarşamba günü İngiliz başbakan vekili Nick Clegg’ in yaptığı benzer bir çıkış da herkesin malumudur (4).

Ancak Almanya’ da özellikle birlik partisi ve SPD içerisindeki muhaliflerin sayısı hala çoktur. Bu sebeple Yeşiller’ in önerisi parlamentoda çoğunluk bulamamaktadır. Ancak Yeşiller bu reform ile yürütme ve yargı organlarının yükünün büyük oranda hafifleyeceğini bildirmektedir. Dahası yıllık iki milyar avrodan fazla ek vergi geliri beklenmektedir.

Şimdi, bu işin öncüleri olan gedikli yeşil politikacı Harald Terpe ve başkan vekili Katja Dörner parlamentoda yoğun bir tartışma başlamasını ummaktadırlar. Dörner “şimdi diğer gruplarda da büyük bir açıklık var” diyor.

Eğer federal hükümetin esrara ağrı kesici olarak izin verme planları gerçekleşirse söz konusu yasa işlevsizleşecek. Buna rağmen Yeşiller bu fikri de destekliyor.

Söz konusu Esrar Kontrol Kanunu (CannKG) Taslağı (Almanca, 390 KByte)

Kaynaklar:

(1) http://www.uflenti.com/showthread.php/esrarin-yasal-oldugu-amerikan-eyaletleri-ve-kanunlari-1595.html

(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal

(3) http://www.gazetevatan.com/uruguay-da-marihuana-yasal-672878-dunya/

(4) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2973969/Nick-Clegg-makes-controversial-election-vow-decriminalise-skunk-cannabis-despite-research-linking-mental-illness.html

 

Yazının Almanca Orjinali

Yeşil Gazete için çeviren: Hakan Ozan Erzincanlı

(Yeşil Gazete, Spiegel Online)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.