DünyaManşet

Alman Yeşiller, uzun uçuşlara ek vergi istiyor

0

Almanya Yeşiller Partisi, hava kirliliğini önlemek için uzun mesafeli destinasyonlara ek vergi konulmasını, havayolu ile uzak ülkelere tatile gidişlerin yılda üç kez ile sınırlandırılması istedi.

Teklifi Yeşillerden Dieter Janecek verdi.

Almanya’da hava yolu seyahatlerinin neden olduğu hava kirliğini gündeme getiren Yeşiller Partisi yeni bir yasa önerisinde bulundu. Buna göre, hava yolu ile uzun mesafeli destinasyonlarda tatile çıkışların yılda üç kez ile sınırlandırılması ve bu tür yolculuklara ek vergi getirilmesi istendi. Teklifin gerekçesi uçakların saldığı gazların yol açtığı hava kirliliğini azaltmak.

Bild Gazetesi’nin haberine göre, parlamenter Dieter Janecek’in seslendirdiği önerinin içeriği şöyle: Alman vatandaşları ülke dışına yapacakları hava yolculuğu için yılda üç kez kulanabilecekleri bir ‘Havayolu ile seyahat’ sertifikası alacak. Daha fazla uluslararası seyahatte bulunmak isteyenler ise bunun için hava kirliliğini önlemede kullanılmak üzere ek vergi ödeyecek.

Alman tatilciler,”öneri kabul edilirse Mayorka’ya yalnız zenginler gidebilir” diyor.

Tatilciler ve turizm sektörü tepkili

Tatilcilerin ise “Almanların gözde tatil destinasyonlarına gidişlerini engelleyeceği” gerekçesiyle tepkili olduğu belirtiliyor. Bild’e konuşan Alman turistler,”Yeşiller tatilcileri Mayorka’dan mahrum etmek istiyor. Bu öneri kabul edilirse oralara yalnız zenginler gidebilecek” diye konuşuyor; çevrecilik gerekçesiyle getirilen bu önerinin ek vergi getirmekten başka bir işe yaramayacağını öne sürüyor.

Öneriyi getiren Yeşiller ise benzer bir düzenlemenin 2018’de İsveç’te uygulamaya girdiğini belirtiyor. İsveç’te Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan uçuşlardan yolcu başına 60 İsveç kronu (6 Euro) uzun mesafeli uçuşlarda ise 400 İsveç Kronu (39 €) vergi alınıyor.

Haberde, İspanya’nın Balear Adaları’nda 1 Mayıs 2018’de yürürlüğe giren çevreyi koruma ve sürdürülebilirlik amaçlı vergi uygulamasına, aralarında Alltours ve Thomas Cook’un da olduğu Alman tur operatörlerinin karşı çıktığı da hatırlatılıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.