ManşetDoğa MücadelesiDünyaEnerji

Alberta Enerji Bakanı: Koronavirüs yeni boru hattı inşası için mükemmel zamanlama

0
Fotoğraf: Amber Bracken/ The Canadian Press

Kanada’ya bağlı Alberta eyaletinin Enerji Bakanı Sonya Savage katıldığı podcast programında koronavirüs kısıtlamalarının protestoları sınırlandırdığı için yeni bir boru hattı inşa etmek için tam zamanı olduğunu söyledi.

Kanada Oilwell Sondaj Müteahhitleri Birliği‘nin ev sahipliğinde gerçekleşen programda sunucu Edmonton ve Vancouver arasındaki rotasında yapım aşamasında olan Trans Mountain genişletme projesinin ilerlemesi hakkında sorular sordu.

‘İşe ihtiyacı olanlar protestocuları hoş görmeyecek’

The Globe and Mail’de yer alan habere göre Savage “Şu an bir boru hattı inşa etmek için harika bir zamanlama çünkü 15’ten fazla insan protesto gerçekleştiremez. Haydi, yapalım” dedi.  Sunucunun bu cevap üzerine gülmesine rağmen Savage ciddiyetini korudu.

Salgının neden olduğu ekonomik çalkantının boru hattı inşaatını desteklediğini söyleye Enerji Bakanı sözlerine “İnsanlar çalışmalarına engel olan protestolara karşı hoşgörü ve sabır göstermeyecek. İnsanların işe ihtiyacı var ve bu tür ideolojik protestolar sıradan Kanadalılar tarafından hoş görülmeyecek” şeklinde devam etti.

10 Mart 2018’de binlerce kişi Trans Mountain doğal gaz boru hattına karı yürüyüş gerçekleştirdi.

Sabir: UCP pandemiyi fırsat olarak kullandı

Muhalefetteki Yeni Demokrat Parti üyesi ve Alberta Toplum ve Sosyal Hizmetler Bakanı İrfan Sabir ise Enerji Bakanı’na ait bu konuşmaların hükümetin genel tutumunu da gösterdiğini belirterek “Bu ifadeler şok etkisi yaratmıyor” dedi.

Sabir, “Birleşik Muhafazakâr Parti (UCP), pandemiyi çevre korumasını askıya almak için bir bahane olarak kullandı. Bakanın en son yorumlarıyla birleştirildiğinde, bu, Alberta’nın enerji endüstrisinin itibarına zarar verecek ve yatırım çekme ve ürünümüzü pazara sunma yeteneğimizi engelleyecektir” ifadelerini kullandı.

Sivil itaatsizliğe müsamaha yok

Jason Kenney liderliğindeki Birleşik Muhafazakar Parti’nin protestolara karşı karışık bir tutumu var. Başbakan yakın zamanda karantina tedbirini protesto eden bir adamın protesto hakkını savunmuştu. Kenney, talimatlara uyulduğu sürece bu hakka müdahale etmemelerini sağlamak için bu tür emirleri değiştireceğini söylemişti.

Öte yandan hükümetin sivil itaatsizliğe daha az toleransı var. Şubat ayında, bu tür eylemler zaten yasa dışı olmasına rağmen, çok çeşitli enerji altyapısının çalışmasına zarar veren veya hatta buna müdahale eden protestocular için sert para cezaları ve olası hapis cezaları öngören mevzuat çıkardı. Tasarı geçti ve yürürlüğe girmesi için kraliyet onayını bekliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.