Alakır’da yeni ÇED süreci başladı

Alakır Nehri üzerinde yapımı planlanan Dereköy HES’e karşı hukuk mücadelesi sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir ÇED süreci başlatıldığını duyurdu. Yöre halkı yeniden başlatılan ÇED sürecinin Bakanlığın genelgesine bile uygun olmadığını ileri sürdü.

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Alakır Vadisi yaklaşık 10 yıldır HES tartışmalarıyla yatıp kalkıyor. Yaklaşık 70 kilometrelik vadi boyunca 8 adet HES yapılmak isteniyor. Bunlardan dördü tamamlandı, diğerleri ise proje aşamasında.

Mahkeme HES’i durdurdu

Beşinci HES olarak yapılmak istenen Dereköy HES’e karşı yöre halkı diğerlerinde de olduğu gibi dava açmıştı.evre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dereköy HES için verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını yargıya taşıyan yöre halkı, Antalya İdare Mahkemesi’nin 5 Mart 2014 tarihli yürütmeyi durdurma kararıyla nefes almıştı.

Ancak HES projelerine yönelik hukuki kazanımları delmek, yasaları dolanarak uygulamaları sürdürmek neredeyse gelenek haline geldi. Bunun son örneği de Dereköy HES için başlatılan yeni ÇED süreci. Reis Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Dereköy Enerji şirketinin, mahkeme süreci devam eden HES projesi için Bakanlığa yaptığı başvurunun ardından yapılan duyuruda, Dereköy HES için yeniden ÇED süreci başlatıldığı belirtildi.

‘Vebali imza sahiplerinin olacak’

Alakır Derneği Başkanı Mehmet Başar, mahkemece durdurulan ÇED raporunun revize edilerek yeniden süreç başlatıldığını belirterek, “Yeni ÇED sürecine dayanak olarak, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 13/02/2009 tarih ve 2009/7 sayılı genelgesi gösteriliyor. Ancak yaptığımız incelemeler sonucunda, Dereköy HES projesi davasının ne kapsam ne de içerik olarak bu genelgenin sınırlarına sokulamayacağını tespit ettik. Ayrıca, izlenen yöntem de, söz konusu genelgeye uygun değildir. Sınırları ve izlenecek yöntemleri son derece açık olan genelgenin uygunsuz bir şekilde yorumlanması ile neden olunacak zararların vebali, ilgili imza sahiplerinin olacaktır” diye konuştu.

(antalyakorfez.com/Yeşil Gazete)

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi