Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen Ormanı’nı savunan aktivistlere 6 ay 20 gün hapis cezası verildi

0

Muğla‘nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy‘de 700’ü aşkın gündür nöbet tutarak Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’nin kömür maden sahasının genişletmek için ağaç kesimine karşı çıkan aktivistler Gülören Demir ve Füsun Ergün‘e hapis cezası verildi.

8 Ağustos 2021 tarihinde izinsiz şekilde ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek istemesine karşı direnen köylülerden Gülören Demir ile aktivist Füsun Ergün, jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Cezalar, 200 gün adli para cezasına çevrildi. Demir’e jandarmaya hakaret gerekçesiyle 551 gün adli para cezası verildi.

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan basın açıklamasında ise karara itiraz ederek istinafa başvurulacağı bildirildi.

Milas 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görülen yedinci duruşmada Demir, Ergün ve avukatları Arif Ali Cangı ve Nehir Bilece hazır bulundu.

Mahkeme, Gülören Demir ve Fusün Ergün’e jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesiyle 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Cezalar 200 gün adli para cezasına çevrildi. ‘hakaret’ suçundan 445 gün adli para cezasında arttırıma giderek 551 gün adli para cezası verilmesine, bu cezanın 11 bin 20 liraya çevrilmesine karar verdi.

‘Savunma hakları yok sayıldı’

Demir’in Avukatı Arif Alı Cangı, yaptığı açıklamada jandarmanın dava konusu olayda orantısız güç kullandığını, bu nedenle mağdur olan aktivistlerin yargılanmasının hukuka ve vicdana aykırılı olduğuna, üstelik duruşmada aktivistlerin savunma hakkının yok sayıldığını ifade etti.

Cangı, şunları kaydetti:

“Müvekkillerimiz yaşam alanlarını, Akbelen Ormanı’nı korumak için hiçbir şiddete başvurmadan, demokratik haklarını kullanarak vatandaşlık görevini yaptıkları için on kişiye karşı iki yüz jandarmayla gözaltına alındılar, yaralandılar, üstüne üstlük şimdi yargılandılar. Yargılamanın başlangıcı zaten hukuka ve vicdana aykırıdır. Yargılamada ise bütün yasal haklarımız yok sayıldı. Savurma hakkının bu kadar yok sayıldığı bir yargılamayı bir daha da göremeyiz.”

Av. Arif Ali Cangı, karara itiraz edilerek istinafa başvurulacağını açıkladı.

‘İnadına, Akbelen Ormanı’nı yaşatacağız’

İkizköylülerden ekoloji aktivisti Nejla Işık açıklamasında ağaçları savunanların cezalandırılırken ağaçları katledenlerin ekolojik yıkıma yol açmaya devam ettiğini belirtti.

Işık, şöyle konuştu:

Yangın zamanında yangını fırsata çevirip 105 ağacı katledenler elini kolunu sallayarak her yeri maden altında yok etmeye, cehennem çukuruna döndürmeye devam ediyorlar. Ormanların canı pahasına koruyanlar o yangın zamanında, sabahlara kadar nöbet tutanlar; yanmasın diye, kesilmesin diye iki yıldır burada nöbet tutanlar, bugün burada bu cezayla karşı karşıya kaldılar. Bundar bizim sesimizi kesemeyecek. Akbelen Ormanı’nın sesini kesmeye yetmeyecek bu cezalar, bu bu davalar. Biz toprağımızı savunduk, savunuyoruz. Köyümüz maden çukuruna dönmesin diye dört yıldır mücadele ediyoruz. Davamızdan da mücadelemizden de ne olursa olsun vazgeçmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Daha dirençliyiz bugün, daha dirençliyiz. İnadına yaşayacağız, inadına Akbelen Ormanı’nı yaşatacağız ve yaşatmaya devam edeceğiz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.