Yüksek Mahkeme, Yücel’in bir yıl gözaltında tutulması ile Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (AİHS) beşinci maddesinde düzenlenen, “özgürlük ve güvenlik” ile onuncu maddesinde düzenlenen “ifade özgürlüğü” maddelerini ihlal ettiğine hükmetti ve Türkiye’yi tazminata mahkum etti.
Türkiye Yücel’e 12 bin 300 euro manevi tazminat, bin euro da mahkeme masrafı ödeyecek. Tarafların üç ay içerisinde karara itiraz edebilecek.
Avukat Ok: Mahkeme hukuksuzluğu tespit etti
Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, kararı, “Nihayet başvurumuz eksik ve geç de olsa sonuçlandı. Mahkeme Deniz Yücel’in tutukluluğunun ve hakkındaki delillerinin hukuksuzluğunu tespit etti. Tutuklamanın siyasi saiklerle yapıldığı iddiamızı ise kabul etmedi” şeklinde değerlendirdi.
Nihayet başvurumuz eksik ve geç de olsa sonuçlandı. Mahkeme Deniz Yücel'in tutukluluğunun ve hakkındaki delillerinin hukuksuzluğunu tespit etti. Tutuklamanın siyasi saiklerle yapıldığı iddiamızı ise kabul etmedi. https://t.co/k1TEmgjuRc
— Veysel OK (@VeyselOkk) January 25, 2022
Yücel’in dosyasının Yargıtay’da olduğuna dikkat çeken Ok, “Yücel, AYM kararı çıktığında düşmesi gereken, hukuksuzluğu tescillenmiş ve dahası siyasi saiklerle bir gazeteciyi cezalandırmak amacıyla açılmış bir davada mahkum edildi. Dahası, bu davadan iki dava daha çıkarıldı. AİHM kararıyla birlikte Yargıtay, Yücel’e verilen mahkumiyet kararını bozmalıdır. Mahkemeler de diğer iki davada derhal beraat kararı vermelidir” diye konuştu.
Ne olmuştu?
Die Welt gazetesi Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, görev yaptığı Die Welt gazetesinde, farklı tarihteki haber ve yazılarında “Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçları işlediği iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 27 Şubat 2017’de tutuklanmıştı.
Yaklaşık bir yıl tutuklu kalan Yücel hakkında savcılık, “PKK terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açmış; iddianameyi kabul eden İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi de tensiple birlikte 16 Şubat 2018’de Yücel’in tahliyesine karar vermişti.
Tutukluluğu Türkiye-Almanya ilişkilerinde gerilime yol açan Yücel, Almanya’nın diplomatik girişimleri sonucu tahliye edildikten sonra bu ülkeye gönderildi.