İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AİHM, iki davayla ilgili Türkiye’nin toplam 6 bin Euro tazminat ödemesine karar verdi

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Facebook paylaşımlarını beğendiği için işten çıkartılan sözleşmeli temizlik işçisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a hakaret suçundan yargılanan üniversite öğrenci Ömer Çağdaş Ersoy‘un başvurularına ilişkin kararlarını açıkladı.

AİHM, davalar için “ifade özgürlüğü hakkının ihlali” kararını verdi.

Türkiye, 2 bin Euro ödemeye mahkum edildi

Adana Seyhan İlçesi’nde Milli Eğitim Müdürlüğü‘nde temizlik görevlisi olarak çalışırken işten çıkartılan Melike isimli soyadı açıklanmayan kadının 2019 yılında yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, kadının işten çıkartılmasında yetkililerin yeterli ve ilgili gerekçeler sunmadığı sonucuna vardı.

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi‘nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve Türkiye’yi başvuru sahibine 2 bin Euro ödemeye mahkum etti.

Sözleşmeli kamu çalışanı olan başvuru sahibi, Facebook’taki bazı paylaşımları beğendiği için disiplin soruşturmasıyla işten çıkarıldığı için AİHM’e başvurmuştu.

Erdoğan’a hakaret davasında tazminat kararı

Ömür Çağdaş Ersoy, 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi‘nde (ODTÜ) öğrenciyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili konuşması nedeniyle yargılanmıştı.

Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polisin müdahalesinin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan protesto esnasında bir konuşma yapan Ersoy, “Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan’ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ’de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır” ifadelerini kullanarak, mücadeleye devam edeceklerini söylemişti.

Ersoy, bu açıklamasından dolayı “görevdeki kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 2016 yılında para cezası almış, 2018 yılında Anayasa Mahkemesi bu cezayı ertelemişti.

Ersoy, 2019 yılında AİHM’e başvuru yapmıştı. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, Ersoy’un yaptığı konuşma nedeniyle para cezasına çarptırılmasını haksız buldu ve “ifade özgürlüğü hakkının ihlal” edildiğine hükmetti.

AİHM, gerekçeli kararında, söz konusu konuşmayla ile ilgili “normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yönündeki” daha önceki kararlarına atıfta bulundu. Mahkeme, Türkiye’nin karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin euro tazminat ödemesini istedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.