ManşetTürkiyeUncategorized

AİHM: Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ihlal edildi

0

Selahattin Demirtaş’ın başvurusu üzerine, bir tv kanalında sarfettiği sözlerinin şiddete, silahli isyana tahrik ya da teşvik içermediğini, nefret söylemi barındırmadığını belirten AİHM; devleti 2.500 avro tazminata mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş’ın ifade özgürlüğü ihlaline dair başvurusunu sonuçlandırdı. Bugün kararını açıklayan mahkeme, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve Demirtaş’a 2 bin 500 avro manevi tazminat ile 1000 avro mahkeme masrafı ödenmesine karar verdi.

Demirtaş’ın yargılandığı ana davada da tutukluluğuna son verilmesi gerektiğine hükmeden AİHM 2. Daire kararında, davada incelenmeyen, kabul edilemez bulunan ve ihlal bulunmayan hakların yeniden incelenmesi talebiyle avukatları, 19 Şubat 2019’da AİHM Büyük Daire’ye başvuru yapmıştı.

4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan Demirtaş’ın 17 Mart 2013 tarihinde yaptığı Newroz konuşması gerekçe gösterilerek yargılandığı İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 7 Eylül 2018’de verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezası, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce onanmıştı. Bu kararla ilgili itiraz da Anayasa Mahkemesinde.

Sekiz yıl önceki TV konuşmasından…

Demirtaş’ın başvurusu, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamaya ilişkindi. 20 Aralık 2005’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bir televizyon programına telefonla bağlanarak verdiği demeçle “terör örgütü propagandası” yaptığı iddia ederek Demirtaş hakkında iddianame hazırladı.

Demirtaş o dönem, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı ve Diyarbakır Demokratik Platformu’nun sözcüsüydü. 28 Eylül 2010’da Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş’ı suçlu buldu ve 10 ay hapis cezasına mahkum etti, cezası ertelendi. Mahkeme kararında, Demirtaş’ın sözlerinin “ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği” belirtildi. Yargıtay kararı onayınca Demirtaş AİHM’e başvurdu.

Selahattin Demirtaş, başvurusunda, AİHS’in 9. Maddesindeki düşünce özgürlüğü ile 10. Maddesindeki ifade özgürlüğü haklarının ihlal edildiğini ifade etti .

‘Şiddete, silahlı isyana tahrik ya da teşvik içermiyor’

Yüksek Mahkeme, bugün açıkladığı kararında, Demirtaş’ın fikirlerini kamuoyuna ifade ettiğini, sözleri detaylı incelendiğinde “şiddete, silahlı isyana tahrik ya da teşvik içermediğini ve nefret söylemi barındırmadığını” belirtti. AİHM, bu sebeple Demirtaş’ın cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını ifade ederek ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.