Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşet

AİHM: 40 HDP’li vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması Anayasa’ya aykırı

0

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 40 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlıklarının Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

HDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları 20 Mayıs 2016’da kaldırılmıştı.

Mahkeme ayrıca başvuru sahiplerine beşer bin euro tazminat verilmesine hükmetti.

Demirtaş’ı mahkemede temsil eden avukatlardan Ramazan Demir Twitter mesajında “AİHM, HDP’li 40 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili ihlal kararını açıkladı. Tutuklu milletvekillerinin de derhal tahliye edilmesi gerekir” dedi.

HDP: Derhal uygulanmalı, Demirtaş ve Üstündağ serbest bırakılmalı

HDP’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, AİHM’in kararının derhal uygulanmasını ve ‘rehin siyasetçiler’in serbest bırakılmasını istendi.

Partinin Merkez Yürütme Kurulu’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Bugün açıklanan kararla AİHM, Anayasaya da aykırı olan bu değişikliğin öngörülemez olmasından kaynaklı yasa niteliğinde dahi olmadığını belirterek dokunulmazlığı kaldırılan tüm milletvekillerinin Sözleşme’nin 10. maddesinde korunan ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

AİHM’in verdiği bu karar, kesin nitelikli bir karar olup derhal uygulanmalıdır. Bugünkü kararla dokunulmazlıkların kaldırılması sonrası başlayan davalar derhal durdurulmalı, cezaevinde bulunan tutuklu arkadaşlarımız tahliye edilmeli, hükümlülerin infazları durdurularak arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. “

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.