İklim KriziManşetTarım-Gıda

Afyon’da haşhaş hasatı kuraklık nedeniyle erken başladı

0
Fotoğraflar: DHA

Afyonkarahisar‘ın Sandıklı ve Kızılören ilçelerinde yetiştirilen haşhaşın hasatına bu yıl kuraklık nedeniyle 15 gün erken başlandı.

Kasım ayında Sandıklı ve Kızılören ilçelerinde 2 bin 250 üretici tarafından 25 bin dekar alanda ekimi yapılan haşhaşta yaklaşık 1400 ton rekolte bekleniyor. Bölgedeki haşhaş hasadının 20 gün içerisinde tamamlanacağı tahmin ediliyor.

‘Afyon’ olarak da bilinen haşhaş bitkisinin kapsülü ilaç sanayisinde kullanılırken, kapsülün içindeki haşhaşın ezmesi ve yağı tüketiliyor. Haşhaş bitkisi birçok unlu mamulde de kullanılıyor.

Çiftçi zorda

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, haşhaş hasadı yapılan tarlalarda üretici ve işçileri ziyaret etti. İşçilerle birlikte bir süre haşhaş kırımı yapan Toptaş, “Kuraklıktan dolayı haşhaşlar erken kurudu ve bu yıl haşhaş hasadı erken başladı. Kuraklıktan dolayı verim kaybı da var” dedi.

Üreticilerin haşhaşı zor şartlarda yetiştirdiğini ifade eden Toptaş, “Haşhaşa diğer ürünler gibi mazot ve gübre desteği verilmiyor. Haşhaşa da mazot gübre desteği verilmesi lazım. Kapsül alım fiyatı da 5 yıldır aynı. Kapsül fiyatının da biraz artırılması lazım. Bir de kuraklıktan dolayı üreticiye ek bir destek paketi verilmeli yoksa önümüzdeki yıllar üretim yarıya düşer bu da ülke ekonomimize büyük zararlar verir” dedi.

DHA’nın haberine göre haşhaş üreticisi Nuriye Yılmaz da “Hasat erken başladı, verimde kayıp var. Yetkililerden destek istiyoruz. Kapsüle 5 yıldır aynı fiyat veriliyor. Fiyatın artmasını istiyoruz” talebinde bulundu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.